Društvo

ALARMANTNO: Svako treće dete doživelo neki oblik nasilja

Prevencija i nenasilno rešavanje konflikta, neophodne su mere u pravcu smanjenja nasilja nad decom, rekli su stručnjaci na tribini pod nazivom „Zaštita dece od nasilja“.

Prijavljivanje nasilja nad decom treba da bude obaveza svih nas, a samo što tešnjom saradnjom svih nadležnih institucija može se doći do obezbedjivanja sigurnosti dece u okruženju u kojem žive, neki su od zaključaka tribine.

“Istraživanja govore da je svako treće dete doživelo neki oblik nasilja. Ono što moramo da uradimo jeste da se nasilje prijavljuje. To je prvo i osnovno, sumnja na nasilje se prijavljuje, a onda se kroz institucije odlučuje dalje, na koji način može da se deluje najefikasnije i kako se dalje postupa. Naš je cilj da ukažemo na značaj prevencije u borbi sa nasiljem nad decom,” istakla je Ana Anačkov, iz Centra za podršku porodici „Putokaz“.

“Porodica u današnje vreme ima malo podrške. Ljudi nemaju posla, zdravstveno stanje roditelja zbog svih okolnosti u kojima se živi već decenija je sve gore, to deluje na njihovu roditeljsku kompetenciju, i samim tim imamo ovaj problem. I nasilje u porodici, i partnersko nasilje je nažalost nešto sa čime naša deca rastu, a oni najbolje uče po modelu. Ako učite po modelu u detinjstvu, tako ćete rešavati probleme i u svojoj budućoj porodici i u svim medjuljudskim odnosima. Škole roditeljstva i podrška biološkoj porodici, podrška i hraniteljskim porodicama kojima se moja ustanova bavi jesu nešto što treba da bude primarno u ovom društvu,” kazala je Violeta Blagojević, direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje.

“Nasilje kao obrazac ne može se vezati za jedan tip porodice, nasilje kao način rešavanja problema proizilazi iz nekih shvatanja i uverenja da neko ima moć, i tu moć zloupotrebljava kroz primenu nasilnog čina. Naša praksa govori da porodice sa kojima se mi susrećemo, a dešavale su se epizode nasilja, ne mogu da se svrstaju u jednu kategoriju”, tvrdi pedagog Milan Milenović iz Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu.

Tribina „Zaštita dece od nasilja“ u niškom Medija i reform centru izazvala je veliko interesovanje svih nadležnih predstavnika institucija, ustanova, organizacija.

Skup je održan povodom tri godine rada Centra za podršku porodici „Putokaz“, koji je jedan od projekata Fondacije SOS Dečija sela Srbija.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com