Kultura

“Al’ ima ljubavi moje” – izložba radova Ivana Hadži Zdravkovića

Otvaranjem izložbe radova pod imenom “Al’ ima ljubavi moje” Ivana Hadži Zdravkovića Sose u Paviljonu u Tvrđavi, u četvrtak 25. oktobra u 19 sati, biće obeležena petogodišnjica smrti jednog od najvećih i najproduktivnijih niških stvaralaca. Sosa se bavio filmom, fotografijom, televizijom, edukacijom i bio prvi Nišlija koji je završio Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Autor ove postavke je njegova ćerka, arheolog Ivana Zdravković.

Uz fotografiju od detinjstva

Ivan Hadži Zdravković rođen je u Nišu 15. septembra 1952. godine, a već od svoje petnaeste godine, još dok je bio đak osnovne škole, kroz foto i kino sekcije počeo je da se bavi fotografijom i amaterskim filmom.

Kasnije se priključuje foto-kino klubovima u gradu, a nešto kasnije formira poseban klub “Spunk”, koji ubrzo postiže zapažene rezultate u tadašnjoj Jugoslaviji, posebno na području eksperimentalnog filma i fotografije.

Tokom 1969. godine, Hadži Zdravković radi kao filmski snimatelj i fotograf u “Filmskom studiju” pri fakultetu Zaštite na radu, snimajući tematske filmove iz oblasti rada ovog fakulteta.

Beograd, FDU i studentski radovi

1971. godine, Akademija za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, prvi put otvara filmske smerove, gde Sosa uspešno polaže prijemni ispit na smeru filmska i televizijska kamera u klasi profesora Vladete Lukića, a potom i Nikole Majdaka, poznatog direktora fotografije, stručnjaka za animaciju, specijalne efekte i reditelja. Sa Majdakom ostaje prijatelj do kraja života.

U toku studiranja Sosa je napravio više filmova, a snimao je i u saradnji sa kolegama koji su tada studirali režiju.

Za predmet fotografija, koji mu je predavao istaknuti umetnik, majstor fotografije Branibor Nedeljković, uradio je više stotina umetničkih fotografija.

Local television festival in Kosice, Slovakia

Pozorište, televizija, film i fotografija

Član USUF-a postao je 1977. godine i sa njima je učestvovao u mnogim akcijama i kolektivnim  izložbama. Posle diplomiranja u Beogradu, 1980. godine, vratio se u rodni Niš, gde je počo da radi u Filmskom studiju, koji je u međuvremenu prerastao u “Zavod za film i kulturu rada”, kao snimatelj i fotograf.

U to vreme, paralelno, intenzivno snima autorske filmove, izlaže fotografije, multivizije, a bavi se i dizajnom pozorišnih predstava (svetlo, slajdovi za scenografiju, gigantografija).

Kada je RTV Beograd 1982. godine formirala dopisništvo u Nišu (pri Radio Nišu), bio je primljen kao snimatelj -reporter.

Sredinom 1993. godine, daje otkaz u dopisništvu, ali ostaje da radi u svojstvu samostalnog dopisnika iz Niša.

Devedestih je radio je na dizajnu u preko dvadeset predstava različitog žanra sa više reditelja, ali i kao direktor razvoja u niškom Narodnom  Pozorištu (1996. godine).

Produkcijska kuća “Krug”

Paralelno sa radom u pozorištu, Ivan Hadži Zdravković osniva i produkcijsko preduzeće “Krug”, sa osnovnom delatnošću, a to je produkcija filmova svih žanrova.

“Krug” će ostati upamćen po produkciji  kratkih igranih filmova, dokumentarnih, reklamnih, animiranih, muzičkih spotova, kao i video artova. Pored poslova direktora fotografije, Hadži Zdravković se bavi se i režijom, montažom i producentskim poslovima na filmu, učestvuje na mnogim festivalima u zemlji i inostanstvu, a radi i na formiranju više gradskih i regionalnih televizijskih stanica.

1996. godine, kao inicijator, učestvuje u formiranju Udruženja filmskih i TV radnika u Nišu, a iste godine formira klub sa džepnim bioskopom “Čarli Čaplin”, kao i fotografsku galeriju “Anastas Jovanović”. Za četiri godine postojanja ovog kluba, publika je mogla da vidi preko 600 kultnih, umetničkih filmova, a priredio je i preko 20 izložbi fotografija.

Ivan Hadži Zdravković bio je i član  “Niškog grafičkog kruga” s kojim je učestvovao na izložbama grafike i više likovnih kolonija.

Pedagoški rad

Pedagoškim i edukativnim radom bavio se više od trideset godina, predavao je predmet fotografija u Umetničkoj školi u Nišu na smeru za grafički dizajn, a fotografiju i dizajn  predavao je i srednjoj Mašinskoj školi na smeru optičar.

Na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru 2007. godine izabran je za docenta za predmet fotografija, gde je i bio profesor do 2009. godine, a kasnije isti predmet predaje i na Fakultetu umetnosti Priština sa sedištem u Zvečanu, takođe u zvanju docenta, do smrti, 2013. godine.

Al’ ima ljubavi moje

Izložba radova Ivana Hadži Zdravkovića Sose, koja će biti otvorena u četvrtak, 25. oktobra u 19 sati u Paviljonu u Tvrđavi, ima nekoliko tematskih celina, jer hronološki prati njegov rad.

Radove je prikupila i postavku osmislila arheolog Ivana Zdravković, Sosina kćerka, a sam naziv izložbe deo je pesme Branka Miljkovića, “Propovedanje ljubavi” koja počinje stihovima:

“Nema mene al’ ima ljubavi moje”…

Izložba će biti otvorena do 15. novembra, a suorganizator je Galerija savremene likovne umetnosti Niš.

Za preko 40 godina rada Ivan Hadži Zdravković napravio je  preko 20.000 televizijskih priloga, preko 600 filmova različitih žanrova, a imao je više od 30 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi fotografija i grafika. Uradio je i više od  20 dizajna za pozorišne predstave. Dobitnik je više domaćih i inostranih nagrada u svim oblastima umetničkog rada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com