MagazinPromo vesti

Akupunktura: Jedan lek za pedeset oboljenja

U današnje smo vreme navikli da čujemo kako su raznorazni preparati, savremeni medicinski uređaji ili metode, efikasni u lečenju velikog broja bolesti i stanja. Ipak postoji podjednako uspešna metoda, koja se može primeniti na preko 50 bolesti, a nastala je pre više više od 5000 godina. Reč je o akupunkturi.

U vreme kada su je kineski monasi i drevni medicinari počeli primenjivati za mnoge se bolesti i stanja koja leči, ili na koja blagotvorno deluje, nije ni znalo.

Za akupunkturu kažu da je to medicina bez štete, kontraindikacija i komplikacija. Predstavlja terapiju pomoću tankih iglica koje se zabadaju pacijentu u precizno određene tačke. Po kineskoj tradicionalnoj medicini, one su smeštene duž linija (meridijana) po kojima teče „či“ tj. naša vitalna energija.

Još krajem 19. veka akupunktura je prihvaćena na zapadu kao prirodan način lečenja bez bola i štetnih posledica po organizam. Sedamdesetih godina prošlog veka priznata je od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kao zvaničan vid lečenja, a u Srbiji ovu metodu kao vid terapije imaju i Vojnomedicinska akademija kao i Institut za reumatologiju Srbije.

Jedna od najvećih prednosti akupunkture je ta što se može nsmetano kombinovati sa svim savremenim metodama lečenja. A u nekim slučajevima može da odmeni i savremene postupke koje nije moguće primeniti kod nekih pacijenata. Recimo, kod pacijenata alergičnih na određene anestetike može poslužiti kao rezervna metoda, jer se tokom akupunkutre luči endomorfijum koji deluje jače i od morfijuma.

Iako nije štetna i ne nosi rizike, akupunktura je ozbiljan medicinski tretman, te se izvodi u strogo sterilnim uslovima. Koža mora da se očisti alkoholom ili jodom, a koriste se sterilne igle napravljene od plemenitih metala. Broj igala koje se koriste i dubina uboda zavise od stanja pacijenta i vrste poremećaja. On za to vreme leži udobno i mirno u položaju u kojem se oseća opušteno i prijatno.

Svetska zdravstvena organizacija je 1979. godine napravila listu bolesti za koje preporučuje lečenje akupunkturom. To su: povrede mekog tkiva, mišićni spazmi i iščašenja. Kod hroničnih bolesti koštano-mišićnog sistema, akupunktura se primenjuje uz ostale terapije: fizikalnu terapiju ili blokade. Koristi se i kod respiratornih, gastrointestinalnih, ginekoloških, genitourinarnih i neuroloških bolesti, postoperativnih bolova, osteoartritisa, mučnina i povraćanja u trudnoći.

Pozitivno deluje kod upale sinusa i sluznice nosa, prehlade, upale krajnika, bronhitisa, astme, konjunktivitisa, dečje kratkovidosti, nekomplikovane katarakte, zubobolje, boli nakon vađenja zuba, upale desni, upale ždrela, spazma jednjaka, štucanja, gastritisa, čira, kolitisa, dizenterije, zatvora, dijareje, glavobolje, migrene, paralize lica, pareze nakon moždanog udara, neuropatije, išijasa, smrznutog ramena, teniskog lakta, bola lumbosakralnog područja, osteoartritisa, hipertenzije, odvikavanja od pušenja, skidanja kilograma, hormonskog disbalansa…

Ipak, jedno od najvažnijih dejstava akupunkture je preventivno. I upravo su tradicionalni kineski lekari i njihovi pacijenti akupunkturu mnogo više koristili kako bi ojačali stanje organizma i sprečili razvoj bolesti.

Poliklinika Longa Vita
Učitelj Tasina broj 9A
069/ 11 22 358 
FaceBook
www.longavita.rs

Na tradicionalan način, u najsavremenijim uslovima i prostoru, akupunkura je dostupna i u samom centru Niša, u Poliklinici Longa Vita. Javite se još danas, i zakažite svoj pregled i tretman.

[iframe src=“https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d725.7297505845851!2d21.895200729254196!3d43.31595319869592!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x4755b0b1dabef653%3A0x70a3f5f0335377a5!2sPrijezdina%2C+Ni%C5%A1%2C+Serbia!5e0!3m2!1sen!2sus!4v1509612733306″ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ style=“border:0″ allowfullscreen]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com