Društvo

Aktivnost Ogranka SANU u Nišu prevazišao je sva očekivanja

Izvršni odbor SANU održao je jednu od prvih sednica posle novogodišnjih i božićnih praznika u Ogranku SANU u Nišu, čime nedvosmisleno demonstrira želju rukovodstva da i SANU doprinese ravnomernom regionalnom razvoju Srbije. Na sednici je, između ostalog, bilo reči o pitanjama koja su od značaja kako za rad SANU, tako i Ogranka SANU u Nišu, kao i o pitanjima za njihov dalji razvoj. Sednici je prisustvovalo svih šest redovnih članova SANU iz Niša. Sednici je presedavao prvi čovek SANU Vladimir Kostić.

 

 “Stepen aktivnosti koji smo imali u Nišu je prevazišao sva naša očekivanja”, istako je akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU.  “Čak do izvesnog nivou opterećenja tehničkog-tehnološkog ali smo i to prevazilazili na različite načine tako da mi se čini da je to mesto u kome se u svakom trenutku svakog dana nesto dešava. Održano je dosta predavanja iz svih oblasti, organizovane su izložbe, nizali su se događaji iz nedelje u nedelju što je sve nas u SANU pomalo iznenadilo ali prijatno. Sa ljudima u Nišu koji vode ovaj ogranak i koji su razvili sve ove aktivnosti sada bismo mogli da napravimo korak dalje i da ih dovedemo i na jedan viši nivo. Čak bi mogli i neke programske aktivnosti vezane za rad SANU da organizujemo u Nišu”, kaže Kostić.

On je posebno istako činjenicu da je za dopisnog člana SANU nedavno izabran profesor dr Vlada Veljković iz Leskovca.

“Mislim da je taj izbor pokazao da nije tačno da je glava okrenuta od juga jer je jedan autohtoni naučnik iz samog Leskovac primeljen za dopisnog člana SANU za mene je zadovoljstvo, a to znači i da se širi intelektualna geografija same akademije”, dodao je Kostić.

Akademik Ninoslav Stojadinović, predsednik Ogranka SANU u Nišu je dodao da je ovo treća godina rada Ogranka i da su, u odnosu na prošlu godinu,  aktivnosti 30 do 40 posto brojnije.

“To već nešto znači, ali su sve ove aktivnosti i po sadržaju mnogo kavlitetnije, tako da očekujemo da ove godine budemo na istom nivou”, dodao je akademik Ninoslav Stojadinović.

Ona je dodao da je Ogranak SANU do sada realizovao 85 aktivnosti.

“Imamo 23 projekta iz svih oblasti, obeležavanje važnih datuma, tu su i okrugli stolovi, problemi demografske prirode, zdravstvene teme. Organizovano je preko 30 javnih predavanje , 4 gosta iz inostranstva, a među predavačima su bili i  Nikola Hajdin, Milosav Tešić, i drugi. Imamo saradnju i sa Pirotom i Leskovcem iz ekonomije. Nismo zanemarili ni  kulturu, pa smo tako  organizovali  6 izložbi. Praktično smo svakog drugog meseca imali jednu izložbu koje smo organizovali u saradnji sa  Narodnim muzejom i Fakultetom umetnsoti. Osim toga organizovana su i pet koncerata, štampali smo monografije, zbornike”, naglašava akademik Ninoslav Stojadinović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com