Društvo

Ako nema hrabrih novinara nema ni slobodnih medija

Danas se u celom svetu obeležava Dan slobode medija. Da li su mediji slobodni?

Svetski dan slobode medija obeležava se 3. maja svake godine. Odluku o obeležavanju Svetskog dana slobode medija doneta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svest o značaju slobode medija i podsetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

 

“Ako nema hrabrih novinara nema ni slobodnih medija. Novinari treba da budu hrabri, otvoreni, iskreni, da poštuju profesionalnu etiku”, poručio je Oliver Paunović direktor Niških Vesti povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija.

Srbija je pala za tri mesta na rang listi slobode medija Reportera bez granica u 2020. i sada se nalazi na 93. poziciji, objavio je Dojče vele. Iza nje su u regionu sada samo Crna Gora (105) i Bugarska (111). Nemačka je na 11. poziciji.

“Položaj novinara je katastrofalan. Tome je doprinela i privatizacija medija, a sve kategorije koje su nekada predstavljale vrh novinarske profesije danas su ugrožene”, kaže Paunović

Danas u Srbiji nema cenzure, ali ima autocenzure, što predstavlja ogroman problem. Novinari moraju da se oslobode od toga da rade sve po naredbi drugih, bilo da su u pitanju vlasnici medija ili političari.

Ni ekonomski položaj novinara nije u mnogo boljem stanju.

“Gledano sa ekonomske strane, novinari su u katastrofalnom stanju. Mnogi novinari rade bez redovne isplate i za mizerne plate. Veliki broj medija je pod direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti, a oni koji to nisu ili su objektivni imaju veliki problem da obezbede marketinške prihode, jer firme koje su državne ili gradske ne smeju da se oglašavaju u njima”, kaže Paunović.

Da materijalni položaj novinara u Srbiji utiče i na slobodan pristup u izveštavanju smatra i glavni i odgovorni urednik Niških Vesti Violeta Milićević.

Violeta Milićević, glavni i odgovorni urednik Niških Vesti

“Ako vi imate novinare kojima je zarada u pojedinim redakcijama i ispod Zakonski propisane minimalne plate, onda ne možete da očekujete od njih veliko angažanjovanje i analitički pristup prilikom obrade informacija. Ova profesija je godinama unazad sistematski uništavana, novinari ponižavani, rade pod neprestanim pritiskom. Sa druge strane mediji nemaju mnogo mogućnosti za zaradom od privatnog sektora, jer je i on urušen. Velikim kompanijama kampanju vod državni funkcioneri, tako da se oni retko marketinški oglašavaju. Mali privrednici su u istom materijalnom položaju kao i mediji”, istakla je ona.

Kraj velikog transparenta na kojem je pisalo „Pronađite ubice novinara“ a u okviru akcije pod geslom „Pet minuta gromoglasne tišine“ Udruženje novinara Srbije (UNS) obeležilo je danas u Nišu Svetski dan slobode medija.

U proglasu UNS-a tim povodom koji je pročitao generalni sekretar Nino Brajović, pored ostalog se ističe da su plate visokoobrazovanih novinara niže od prosečnih zarada u Srbiji, a honorari za koje danas u velikim medijskim kućama rade mladi novinari iznose oko 15.000 dinara, što je još jedan organizovan vid uništavanja novinarske profesije.

Novinari i medijski radnici pritisnuti su nemaštinom, a u strahu od gubitka posla ili honorarnog statusa u kojem ih vlasnici medija drže godinama, podložni su samocenzuri.

Vlast i vlasnici medija nedozvoljenim pritiscima su pokušavali da slabe nezavisnost medija, a ekonomski pritisak nastavio se i daljim sunovratom projektnog sufinansiranja, kroz koji se, suprotno propisima, novac građana ponovo deli konstantnim kršiocima Кodeksa novinara Srbije, ističe UNS.

“Zahtevamo da se javni novac propisno i pravedno raspodeljuje u cilju očuvanja medijskog pluralizma i tačnog i objektivnog informisanja građana”, naveo je UNS.

Politički pritisci kontrolora tržišta reklama nadjačali su profesiju.

Samo zaštićeni novinari mogu biti i slobodni, a bez slobodnih novinara i medija nema ni demokratskog društva, poručuje se na kraju Proglasa Sindikata novinara Srbije.

Svetski dan slobode medija Niške Vesti obeležavaju samo ovim tekstom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com