DruštvoEkonomija

Akcionim planom raseljavanja, za potrebe izgradnje železničke obilaznice oko Niša, obuhvaćeno 49 objekata

Za potrebe izgradnje železničke obilaznice oko Niša, na pruzi Niš – Dimitrovgrad, od Popovca do Proseka, u okviru eksproprijacije Grad Niš je preuzeo da uradi Akcioni plan raseljavanja, čije je rešenje usvojeno na sednici Gradskog veća.  U okviru ovog plana obuhvaćeno je 49 objekata.

“Uradili smo akcioni plan u skladu sa merilima koje je Evropska investiciona banka postavila. Mi 29. jula imamo poslednji konstruktivni sastanak, nakon čega će Železnica prihvatiti ovaj plan i onda krećemo u realizaciju”, rekao je na sednici Gradskog veća Ljubivoje Slavković, koordinator Projekta izgradnje obilaznice za grad Niš.

On je poručio da to znači da će se pozivati vlasnici svih objekata, poslovnih, stambenih, pomoćnih i vikend kuća, kao i vlasnici njiva, koji će ući u postupak eksproprijacije koji je Zakonom strogo propisan.

Ljubivoje Slavković, Foto: P. V.

“Ono što je dogovor, a i preporuka Evropske investicione banke, vlasnicima će se isplaćivati građevinska vrednost objekta! To je jako bitno, jer je tržišna vrednost na teritoriji Niša dosta niska i ako bi se isplaćivala tržišna vrednost onda ljudi koji imaju kuću od 100 kvadrata, ne bi mogli da naprave ni 50, jer je neka procena da je tržišna vrednost upola manja nego građevinska”, istakao je Slavković.

On je dodao da je u okviru tih 49 objekata 12 privatnih kuća i 11 domaćinstava u zgradi Mašinske industrije.

“Od tih 11 domaćinstava imamo pet malo komplikovanijih slučajeva. Oni nisu vlasnici stanova, već stanari. Ovaj plan predviđa jedan deo budžeta Grada koji bi trebalo da pokrije troškove koje stanari imaju prema Mašinskoj industriji kao stanodavcu i time ćemo stvoriti uslove da oni sklope ugovore o otkupu i da se identifikuju kao vlasnici u procesu eksproprijacije”, rekao je Slavković.

Slavković je dodao da očekuje da se do jeseni ispune svi neophodni uslovi da država Srbija donese odluku kada počinje investicija.

U okviru realizacije projekta obilaznice, rekao je Slavković, bilo je još dve faze. Prva je usvajanje projekta, koja je završena, kao i zatvaranje finansijske konstrukcije rada Republike Srbije koja je takođe završena sa Evropskom investicionom bankom.

“U okviru ovog plana eksproprijacije, koji je i najosetljiviji, je oko 100 hetkara zemljišta, od čega je oko 70% u državnoj svojini i svojini grada Niša, a 30% je u privatnom vlasništvu. U obuhvatu plana ima 1743 parcele. Do današnjeg dana u proces eksproprijacije uključeno je 1703, znači ostalo je još četrdesetak parcela za koje ćemo uzeti liste nepokretnosti iz katastra. Time smo mi završili ogroman posao za nepune dve godine”, rekao je Slavković.

Prema njegovoj proceni, taj proces bi trebalo da bude gotov do septembra meseca ove godine.

“Time se stvaraju formalni uslovi da Železnica Srbije, kao korisnik projekta promeni, nosioca vlasništva zemljišta sa javnih preduzeća na sebe i ovog privatnog zemljišta na državu Srbiju sa pravom korišćenja Infrastruktura železnice Srbije”, zaključio je Slavković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com