Društvo

Akademsko predavanje: Kako je svet postao globalno selo?

Kakve promene je doneo World Wide Web (www) i koliko je značajan njegov nastanak, koji je pre 30 godina omogućio da svet postane jedno veliko globalno selo? O ovoj zanimljivoj temi moći ćete da čujete na novom akademskom predavanju koje će biti održano 23. jula od 17,30 časova u EU info kutku u Nišu – Voždova br. 5.

“Malo je ljudi koji danas mogu da zamisle samo jedan dan bez sajtova i društvenih mreža. Međutim, ne tako davno internet uopšte nije ličio na ono što danas koristimo. Potraga za elementarnim česticama, tj. “lov” na najsitnije delove materije i sveta koji nas okružuje i mnogo (izgubljenih) podataka koje je trebalo organizovati i povezati doveli su do nastanka World Wide Web-a. Sve to se dogodilo pre 30 godina u CERN-u, na istom mestu gde je otkrivena i tzv. Higsova (božija) čestica”, kažu iz EU Info kutka.

Prisutni će na predavanju moći da saznaju na koji način se razvijao internet, kako je nastao World Wide Web i kako funkcioniše sistem bez kojeg danas gotovo da ne bismo mogli da zamislimo život i svakodnevne aktivnosti.

Predavač će biti Milan Milošević, docent Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, osnivač i urednik sajta Svet nauke.

Iz EU Info kutka poručuju da je prisustvo predavanju besplatno za sve zainteresovane građane.

“Iz organizacionih razloga i zbog ograničenog broja mesta, potrebno je potvrditi dolazak, na officenis@euinfo.rs ili 018/254-461, najkasnije do 22. jula u 19 sati” ističu iz EU Info kutka.

Akademska predavanja EU info kutak u Nišu tradicionalno organizuje u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom “Nikola Tesla” a ideja je da se značajne teme “izmeste” iz akademskih krugova i približe građanima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com