Društvo

Akademik iz Afrike gost na Mašinskom fakultetu u Nišu

Akademik Mahouton Norbert  Hounkonnou predsednik Mreže afričkih naučnih akademija gost je Centra za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu od 24.  jula do 5. avgusta.

Akademik Mahouton Norbert  Hounkonnou je redovni profesor matematike i fizike na Univerzitetu Abomey-Calavi, Republika Benin. Magistrirao je u Ukrajini, a doktorirao je nu Belgiji. Radi se o eminenetnom naučniku, koji je objavio preko 200 naučno – istraživačkih radova u renomiranim naučnim časopisima i koji je učestvovao na brojnim međunarodnim konferencijama u oblastima matematike i matematičke fizike. Gostujući je profesor na Univerzitetima u Africi, Aziji, Evropi i Severnoj Americi,

Sa svojim kolegama i saradnicima, domaćim i inostranim, osnovao je „International Chair in Mathematical Physics and Applications, ICMPA – UNESCO Chair“,  na Univerzitetu Abomey- Calavi u Beninu, u okviru koga je stvorio multiuniverzitetske magistarske i doktorske programe iz matematike sa akcentom na primene u fizici, kao i iz fizike sa specijalnim akcentom na veze sa matematikom. Akademik Hounkonou je na čelu ove renomirane visokoškolske ustanove kao njen predsednik, saopšteno je iz Centra za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu.

Na poziv Centra za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu, CAM-FMEN, akademik Mahouton Norbert Hounkonnou  od 24.  jula boravi  u našem Gradu.

Poseta akademika Hounkonnou je, kako kaže profesorka Mitrović, velika čast i priznanje Centru za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu, CAM-FMEN i njegovom uspešnom radu u proteklom periodu. Poseta je bila prvobitno zakazana za period od 1-15. maja 2020. , ali je bila odložena zbog dobro poznate situacije izazvane pandemijom.

“Imala sam privilegiju da sretnem i upoznam akademika Hounkonnoua  na konferenciji u Pragu jula 2018. godine. Naš ponovni susret je bio oktobra 2019. godine kada smo oboje bili pozvani da održimo gostujuće predavanje na međunarodnoj konferenciji u Vesterasu u Švedskoj. Povezala nas je želja i borba da se pruži novi originalni doprinos u matematici, kao i  traganja  za vezom između ovih novih teorija i drugih polja koja utiču na naš život. Naši zajednički stavovi po pitanju složenosti u nauci u svakom pogledu odgovaraju na današnje globalne izazove i paradigme. Sve ovo dovelo je do odluke o naučnoj saradnji”,  rekla je profesorka, dr Melanija Mitrović.

“Akademik Hounkonnou i ja održali smo do sada osam predavanja na konferencijama i seminarima na kojima smo prezentovali naše zajdeničke nučne rezultate.   Objavili smo više zajedničkih naučnih radova u renomiranim časopisima i konferencijskim zbornicima. Ova poseta dolazi u pravo vreme da se analiziraju dosadašnje, intenziviraju postojeće i pokrenu nove naučne aktivnosti“, zaključuje profesorka Mitrović.

Podsetimo, pre par meseci profesorki dr Melaniji Mitrović sa Mašinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu, dodeljena je ICMPA profesura (ICMPA Professorship Award) – priznanje o počasnoj (trajnoj) profesoru pri ICMPA – UNESCO Chair, kao prvoj ženi naučnici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com