Društvo

AKADEMIJA POVODOM DANA PRIMIRJA: “Čiji si ti, mali narode srpski”

“Čiji si ti, mali narode srpski”, naziv je Akademije koja je održana u Narodnom pozorištu, a povodom oveležavanja Dana potpisivanja primirja u Velikom ratu. Akademiju je organizovalo Narodno pozorište u Nišu u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Niš i gradom Nišom.

“Akademije je posvećena svim našim precima koji su žrtvovali svoju budućnost zarad generacija koje su došle posle njih. Kraj Prvog svetskog rata je kraj jednog potpunog ludila. Posle Prvog svetskog rata i svih ratova kroz koje smo prošli sada živimo naš slobodni život”, kazao je upravnik Narodnog pozorišta Spasoje Milovanović.

Foto: SKC

On je dodao da se Akademija se sastoji od tekstova Vladike Nikolaja, stihova Dobrice Erića, gospođe Lisinac.

“To su stihovi koji govore o miru , pomirenju, o tome da su svi ti ratovi , poprilično uzaludni, jer na kraju posle ratova svet nastavlja da živi normalni život, a spletom okolnosti mi živimo u svetu koji vrlo često ratuje na našu žalost i nesreću”, dodao je upravnik Narodnog pozorišta.

Na pozorišnim daskama Narodnog pozorišta pred prepunom salom, a među gostima su bili predstavnici grada, vojske, Univerziteta u Nišu i fakulteta, ali i Srpske pravoslavne crkve na čelu sa vladikom Arsenijem, pojavili su su mladi glumci, pevači i folklorici, članovi SKC-a.

Foto: SKC

U programu su učestvovali glumci Niškog narodnog pozorišta i Akademskog pozorišta SKC-a Niš, Snežana Petrović, Dragiša Veljković, Miloš Cvetković, Uroš Milivojević, Branislava Ilić i Ivona Momirović. Program su uveličali i Akademski hor Studentskog kulurnog centra Univerziteta u Nišu, Etno vokalna grupa Akademskog ženskog hora SKC-a Niš, Akademski folklorni ansambl ORO SKC-a Niš i Veliki narodni orkestar SKC-a Niš i učenici 8. razreda osnovne škole „Učitelj Tasa“, Tijana Rabadžija i Jovan Nikolić.

Foto: SKC

U ime uprave grada Niša prisutnima se obratio Miloš Banđur zamenik gradonačelnika Niša. On je u svom govoru istako da je Prvi svetski rat bio globalno motivisan nemačkim imperijalozmom kome su se pridružile lokalne ambicije Austrougarske monarhije.

“Rat u kojem je učestvovalo 36 država sa pet kontinenata i koji se odvijao na prostorima Evrope, Azije i Afrike, za Srbiju nije bio pitanje novih uticajnih sfera ili novih teritorija, već pitanje golog opstanka naroda i države”, naglasio je Miloš Banđur.

Foto: SKC

On je dodao da je Srbija najveći podvižnik Velikog rata i njegov najveći stradalnik, ali se ponosi svojim precima i sa ponosom pominje slavne vojvode Radomira Putnika, Stepu Stepanovića, Živojina Mišića, Pavla Jurišića Šturma, Petra Bojovića, Serdara Janka Vukotića. Srbija se ponosi svojim herojima i heroinama na naše heroje i heroine, na sve znane i neznane junake Srbije i srpskog naroda.

“Malena Srbija u ratu izgubila milion i 247.000 stanovnika, od čega 403.000 vojnika i 844.000 civila.Gotovo svaki treći stanovnik Srbije poginuo je u velikom ratu. Srbija je u ratu izgubila 53 procenta radno sposobnog muškog stanovništva. Posle rata Srbija je bila zemlja invalida, staraca, žena i dece”.

Osvrnuo se in a veliko prijateljstvo ruskog i srpskog naroda citirajući reči velikog Vladike Nikolaja Velimirovića koji je napisao:

„Savest naša primorava nas da plačemo kada Rusi plaču i da se radujemo kada se Rusi raduju. Veliki je dug naš pred Rusijom. Može čovek biti dužan čoveku, može i narod narodu, ali dug kojim je Rusija obavezala srpski narod 1914.godine tako je ogroman da njega ne mogu vratiti ni vekovi ni pokolenja. To je dug ljubavi koja svezanih očiju ide u smrt spasavajući svog bližnjeg. Nema veće ljubavi nego ko položi dušu svoju za drugove svoje. To su reči Hrista“.

Foto: SKC

Govorio je i o odnosima danas u svetu, a posebno se osvrnuo na odnose sa Crnom Gorom.

“Današnja Crna Gora, crnogorska vlast, koja je priznala nezavisnost Kosova, izgleda da najviše strahuje od istorijske istine te zabranjuje ulazak na svoju teritoriju srpskim istoričarima i književnicima”, kazao je Banđur i dodao da su saveznici iz Velikog rata zaboravili na žrtve koje su nas tada povezale. Događaji koji nas prate ovih dana to i pokazuju.

Foto: SKC

Osvrnuo se i na centralnu proslavu obeležavanja stogodišnjice od Potpisivanja primirja u Parizu.

“Danas smo videli da je Francuska to već zaboravila.Na centralnoj poziciji, odmah iza lidera najvećih zemalja saveznica, učesnica Prvog svetskog rata, sedeo je čovek sumnjive prošlosti, predstavnik nepriznate države koja u Velikom ratu nije ni učestvovala jer nije postojala” kazao je Banđur koji je, završavajući govor naglasio:

Foto: SKC

“I pored svega naša zemlja se nalazi na putu mira, na putu ekonomskog razvoja, na putu negovanja dobrosusedskih i prijateljskoh odnoso sa svima koji to žele”.

Foto: SKC

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com