Društvo

Akademci nagradili talentovane srednjoškoce

U Ogranku SANU u Nišu učenicima srednjih škola iz jugoistočne Srbije koji su postigli značajne uspehe na međunarodnim takmičenjima u 2018. godini iz oblasti nauka i umetnosti, akademik Ninoslav Stojadinović je uručio nagrade. Nagrađeno je osam srednjoškolaca, šest učenika Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu koji su osvajali nagrade na međunarodnim takmičenjima, kao i dva učenika Srednje muzičke škole koji su, takođe, nagrađeni na relevantnim međunarodnim takmičenjima u oblasti nauka i umetnosti. Nagrade za učenike je obezbedila Gradska opština Crveni krst i nekoliko sponzora.

“Trudimo se da nagradimo učenike koji su postigli uspeh iz prirodnih nauka, ali učenike koji su najbolji u oblasti umetnosti. Neki od njih danas neće biti prisutni. Braća Bogdan i Novak Stanojević su na fakultetu u Beogradu. To je neki trend koji nas prati, da deca odlaze prvo iz Niša, a potem i iz Beograda, pa i Srbije i to je ozbiljan problem kome država mora da pokloni veću pažnju”, kazao je akademik Ninoslav Stojadinović.

Ogranak SANU u Nišu je ove godine nagradio Bogdana Stanojevića, bivšeg učenika Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu za osvojenu srebrnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Portugaliji, kao i bronzanu medaljau na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike održanoj na Tajlandu. Nagrađen je i Novak Stanojević, takođe bivši učenik Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu koji je osvojio srebrnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Portugaliji.

Iz iste gimnazije u Nišu je i nagrađeni Aleksandar Milosavljević, a nagradu je zaslužio osvajanjem srebrne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike na Tajlandu. Njima se pridružio na svečanoj dodeli nagrada i Veljko Toljić, Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu koji se sa Evropske juniorske informatičke olimpijade u Rusiji vratio sa bronzanom medaljom.

Luka Carević je takođe učenik Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu, a na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Bocvani, Afrika, osvojio je bronzanu medalju, dok je Aleksa Đorđević, učenik prvog razreda Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu osvojio bronzanu medalju na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi takođe u Bocvani.

Jakov Milutinvić je osvojio prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju iz harmonije u Beogradu. Učenik je Muzičke škole u Nišu.

“Veoma sam zahvalan Srpskoj akademiji nauka i umetnosti što je prepoznala moj trud i rad i uspeh koji sam postigao na međunarodnom takmičenju i izuzetno mi je drago da srpska inteligencija prati rad mladih ljudi koji će ih jednog dana naslediti”, kazao je Jakov Milutinović. “Kada se radi o daljim planovima voleo bih da upišem Muzičku akademiju u Beogradu, odsek za dirigovanje”.

Anastasija Sretić je učenica Muzičke škole u Nišu. Osvojila je drugu nagrada na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“, Beograd i prva nagrada, laureate, na 15. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Nišu.

“Zadovoljna sam što neko ceni naš rad i uspeh, ali me ova nagrada i motiviše da i dalje napredujem i budem još uspešnija”, kaže Anastasija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button