Društvo

Afrička kuga svinja prisutna na jugu zemlje, ali sporadično

Rukovodilac niškog Regionalnog centra za suzbijanje afričke kuge svinja Miroljub Marjanović izjavio je da je epizootiološka situacija na području pet okruga na jugu Srbije (Nišavskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga) složena, ali pod kontrolom.

„Imamo sporadično pojavljivanje novih slučajeva oboljevanja svinja od afričke kuge, što znači da situaciju držimo pod kontrolom. Maksimalno se trudimo da sprečimo širenje bolesti ka severu naše zemlje gde ima mnogo svinja“, rekao je Marjanović.

Prema njegovim rečima, velikim angažovanjem niškog Regionalnog centra za suzbijanje afričke kuge širenje te bolesti je proteklih dana zaustavljeno medju domaćim svinjama u selima na području opštine Ražanj.

“Proteklih nedelja bolest se brzo širila medju domaćim svinjama u nekoliko sela na području opštine Ražanj, a pre svega u Smilovcu gde je otkrivena u oborima devet domaćinstava, dok su u selima Skorica i Novi Bračin otkrivene zaražene svinje u dva domaćinstva. Reč je o malim gazdinstvima koja su imala uglavnom po dve ili tri svinje, najviše deset. Sve životinje su humano eutanazirane, a čuvanje svinja u tim domaćinstvima je zabranjeno sve dok se područje opštine smatra zaraženim virusom afričke kuge“, izjavio je Marjanović.

Kako je dodao, što se Nišavskog okruga tiče, sporadičnog oboljevanja domaćih svinja u proteklom periodu bilo je u više sela.

„Najpre smo, na početku 2021. imali oboljevanje svinja u aleksinačkim selima Mozgovo i Kraljevo, a potom u samom Aleksincu, Donjem Adrovcu i ponovo u Mozgovu. Na području Svrljiga bilo je obolelih svinja u selima u Galibabinac i Pirkovac, a na području grada Niša u selima Velepolje, Donji Komren i Gornja Trnava“, rekao je Marjanović.

Afrička kuga svinja, naglasio je Marjanović, uspešno je suzbijena u svim tim mestima zahvaljujući velikom angažovanju Regionalnog centra, lokalnih samouprava i javnih komunalnih preduzeća, koja su obezbedjivala radnike i mehanizaciju za uklanjenje i ukop uginulih životinja.

„Bolest se uglavnom prenosi mehaničkim putem, preko cipela, odeće i poljoprivredne mehanizacije. Prenos virusa sa divljih na domaće svinje olakšan je zbog nepridržavanja biosigurnosnih mera i nepostajanja dezobrijera“, rekao je Marjanović.

Prema njegovim rečima, neophodno je da vlasnici domaćinstava poboljšaju higijenu i da imaju posebnu odeću i obuću za ulazak u prostorije u kojima čuvaju svinje.

„Postoji mogućnost prenosa virusa i putem hrane, tako da vlasnicima gazdinstava preporučujemo da, ukoliko su primetili tragove divljih svinja u njivama, kukuruzom iz tih njiva ne hrane svinje, već druge životinje jer one ne oboljevaju od afričke kuge“, rekao je Marjanović.

Preporučio da vlasnici svinja koje primete da su životinje obolele, da odbijaju hranu ili imaju crvenilo po koži, odmah obaveste veterinara, kako bi se laboratirijski proverilo da li je u pitanju afrička kuga.

„Ukoliko se bolest laboratorijski potvrdi, svinje se humano eutanaziraju, a vlasnicim isplaćuje naknada po najnovijim i maksimalnim cenama koje važe na tržištu“, rekao je Marjanović.

Prema njegovim rečima, zbog sporadične pojave afričke kuge svinja medju divljim svinjama, lov je ograničen u svim lovištima na području Pirotskog okruga i skoro u svim lovištima na području Nišavskog okruga. Divlje svinje, dodao je, mogu da se love samo pojedinačno i na „čeku“, a ne i gonjenjem.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com