Kultura

Afera koja je ozbiljno uzdrmala Jugoslaviju – Dr Nele Karajlić o čuvenom koncertu u Rijeci

Pre punih 40 godina, tačnije 27. novembra 1984. godine, jedan koncert u Rijeci postao je prekretnica za jugoslovensku rok-scenu i jugoslovensko društvo u celini. Grupa „Zabranjeno pušenje“, tada jedan od najistaknutijih predstavnika novog primitivizma, naišla je na neočekivani problem – skandal koji će ući u istoriju pod nazivom „Afera crk'o maršal“.

Naime, tokom nastupa u Rijeci, tadašnji frontmen grupe Dr Nele Karajlić, u trenucima kada je ozvučenje zakazalo, izgovorio je rečenicu koja će obeležiti karijeru ovog benda, ali i izazvati lavinu posledica. Na ovom sudbonosnom koncertu Nele je uzviknuo: „Crk’o Maršal”, a onda dodao: „Mislim na pojačalo”. Iako je ova izjava bila obična šala o tehničkim problemima na bini, jugoslovenske vlasti su je protumačile kao nekorektnu opasku na račun tada već pokojnog lidera Jugoslavije, Josipa Broza Tita, koji je umro četiri godine ranije, 1980. godine.

Budući da su bratstvo i jedinstvo i Josip Broz bili i dalje tabu tema, grupa je bila izložena lavini medijskih kritika i kampanji koja je dovela do skidanja njihove muzike se radija i televizije i čak povlačenja kultne emisije „Top lista nadrealista” iz televizijskog programa.

Iako je afera mogla značiti kraj za „Zabranjeno pušenje“, ona je, paradoksalno, samo dodatno učvrstila njihovu poziciju u jugoslovenskoj muzičkoj istoriji. Njihova muzika, obogaćena humorom, satiričnim tekstovima i pričama o svakodnevnom životu, nastavila je da rezonira sa mladom publikom širom Jugoslavije.

Šta se zapravo deslio, kako se osećao tih dana, kroz šta je sve prolazio, koje su bile posledice afere i kako danas gleda na ceo događaj otkriva Dr Nele Karajlić: „Oficijelno, na koncertu u Rijeci, prije četrdeset godina, ja sam rekao da nam je crko maršal misleći na pojačalo. Digla se velika medijska prašina, jer sam tom rečenicom uvrijedio osjećaje radnih ljudi i građana pošto je maršal bio čin kojeg je nosio samo drug Tito. Podigla se i optužnica protiv mene. Zabranili su nam medijsko pojavljivanje, bili smo skinuti sa radija i televizije, čak su nam povučene i neke kasete i ploče sa tržišta. Nije bilo nimalo prijatno. Ja sam, izgleda, bio prvi koji je ljudima rekao da Tita više nema. Suštinski, desila se jedna vrlo logična stvar. Jedan garažni bend koji je u svojim pjesmama kritikovao anomalije društva u kome je živio, zahvaljujući hitu ‘Zenica bluz’ i emisiji ‘Top listi nadrealista’, počeo je da puni velike jugoslovenske dvorane. To jednostavno više nije moglo da funkcioniše. Morala se desiti neka naša ‘greška’ koju je politički establišment tog vremena iskoristio da bi nas smirio i smanjio na našu mjeru. Tako je i bilo. Mi smo se poslije te afere vratili u garažu, gdje smo se najbolje osjećali. Da nije bilo nekih posebnih istorijskih okolnosti, vjerovatno bih zaglavio u zatvoru. Međutim, u to vrijeme je u Hrvatskoj dolazilo do smjene na vrhu partije. A pošto se događaj odvijao u Hrvatskoj, tamo je trebalo da bude i suđenje. Nova garnitura mladih kadrova uzela me je u zaštitu i tako sam se ‘prokrijumčario’ kroz čitav sistem. Na kraju, bio sam osuđen, ali na neku smješnu novčanu kaznu, kao neka vrsta prekršaja. Sjećam se da mi je jedan moj prijatelj, stariji od mene i politički mnogo pismeniji, rekao da će moja rečenica za par godina postati politički program. Tako je i bilo. Nije prošlo ni pola decenije od tad, a rečenica ‘Crko nam je Maršal’, postala je politička krilatica mnogih tek nastalih partija.

Fanovi Dr Neleta Karajlića imaće priliku da vide i čuju legendarnog muzičara na koncertu koji će ove subote, 21. septembra, biti održan u niškoj Banovini od 21 sat. Nele će ovom prilikom nastupiti sa svojim pratećim bendom „Osiromašeni uranijum“, a na repertoaru će se naći najveći hitovi „Zabranjenog pušenja“.

Ulaznice po ceni od 2000 rsd su u prodaji u Vintage Shop-u (Davidova 9) i pivnici „Nemir” (Učitelj Tasina 17).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com