Ekonomija

Aerodrom u Nišu se širi na još 5.000 m2, dobija i VIP salon za putnike

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu trebalo bi uskoro da bude proširen zbog, kako se navodi, povećanog broja putnika. Naime, Aerodromi Srbije raspisali su javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije dogradnje i adaptacije terminalne zgrade, piše portal eKapija.

Prema konkursnoj dokumentaciji zgrada niškog aerodroma trebalo bi da dobije više “check in” šaltera za registraciju putnika i prtljaga sa odgovarajućim trakastim transportnim sistemom. Neophodno je isprojektovati i potrebne kapacitete za pregled obezbeđivanja putnika i lica koji nisu putnici, njihovog prtljaga, kako bi se omogućio brži protok lica iz javne u obezbeđivano-restriktivnu zonu aerodroma sa svim neophodnim sadržajima, kao i isplanirati adekvatno povećanje kapaciteta za obavljanje carinske i pasoške kontrole.

“Očekivani kritični putnički kapacitet aerodromskog terminala podrazumeva istovremenu opslugu 4 (četiri) vazduhoplova kodnog slova C. Kao merodavni vazduhoplov usvojen je avion Boeing 737-800 (189 mesta) sa prosečnim brojem putnika 151 po operaciji na bazi prosečnog faktora popunjenosti od 0,8. Na osnovu toga zahteva se da kapacitet Aerodroma treba da omogući opslugu putnika pri zadatom opterećenju od ukupno 604 putnika u dolasku + 604 putnika u odlasku”, piše u dokumentaciji.

Projekat treba da predvidi povećanje kapaciteta u svim segmentima protoka putnika: esplanada, ulazi u hol, hol, “check in” šalteri, prostor predviđen za pristupnu kontrolu, prostor predviđen za pregled obezbeđivanja putnika i prtljaga, carinska kontrola, pasoška kontrola, odlazne i dolazne čekaonice, izlazi za ukrcavanje odnosno gate-ovi, prostor za podizanje prtljaga, prostor sortirnice, avio-mostovi…

Osim toga, niški aerodrom ponudiće putnicima i nove sadržaje koji bi trebalo da povećaju nivo usluga putnika i korisnika terminala, kao što su prostori za komercijalne sadržaje, VIP salon i ambulanta.

Novi objekat biće dograđen sa istočne strane postojećeg objekta prizemnim proširenjem u dimenzijama maksimalno 38m x 100m sa visinom koju treba uklopiti sa visinom postojećeg objekta. Površina predviđena za dogradnju postojećeg objekta iznosi ukupno oko 5.000 m2. Površina postojećeg objekta koji treba da pretrpi adaptaciju iznosi ukupno: u prizemlju 1.336 m2 , spratu u delu uprave 785 m2 i restorana od 384 m2.

Novi objekat treba da se arhitektonski uklopi u postojeći i zadrži postojeće rešenje fasade terminalne zgrade.

Takođe je potrebno planirati izgradnju najmanje jednog avio-mosta u delu novoprojektovanog objekta sa svim pratećim sadržajima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Možda se ne zna ko će da projektuje, ali se zasigurno zna ko će da izvodi…

  2. Не засмејавајте нас, молим вас. А, ако већ хоћете меродавни ваздухоплов- користите ЕрБас. Боинг почиње да пропада.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com