Društvo

Aerodrom “Konstantin Veliki” dobiće novu terminalnu zgradu. Kamen temeljac krajem marta

Na aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu, danas je direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković, potpisao ugovor sa predstavnikom firme “Konkord Vest” doo Beograd, o dogradnji pristanišne zgrade u okviru kompleksa Aerodroma. Potpisivanju Ugovora prisustvovali su ministar Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Kamen temeljac dogradnje pristanišne zgade Aerodroma biće postavljen krajem marta, a završetak radova najavljen je za 24 meseca.

Tomislav Momirović, ministar aobraćaja, građevinarstva i infrastrukture

“Ova invensticija je najači dokaz politike Vlade Republike Srbije u ulaganje u ravnomeran regionalni razvoj i ovo će biti još jedna invensticija za Grad Niš, a podsetiću vas da smo samo pre nekoliko meseci imali priliku da sa predsednikom republike i predsednicom evropske komisije prisustvujemo početku radova na železničkom Koridoru 10, delu pruge od Niša do Brestovca, takođe je predsednik prisustvovao početku radova od Niša do Merdara. Sa svim ovim invensticijama i ovom invensticijom na Aerodromu, Niš postaje saobraćajni centar ne juga Srbije, već ovog dela jugoistočne Evrope”, rekao je ministar Momirović.

On je naglasio da je polako krenuo i oporavak avio industrije. Mnoge kompanije lete sa Aerodroma u Nišu, tako da Momirović očekuje da će uz ovu invensticiju da se približimo cilju od milion putnika koji će sa ovog aerodroma otputovati širom sveta.

“Uveren sam da ćemo u najkraćem roku biti svedoci da će ovo biti jedan od najmodernijih aerodroma u jugoistočnoj Evropi”, istakao je Momirović.

Foto: V.Milićević

Aerodrom Konstantin Veliki dobiće novi izgled, a gradonačelnica Niša nije krila zadovoljstvo razvojem niške vazdušne luke.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Ponosna sam na to što danas svi zajedno na ovom mestu ispisujemo jednu stranicu ne samo Aerodroma Srbije, nego i našeg Grada. Prvo što pitaju invenstitori koji svake nedelje dolaze u naš Grad jeste kakve su nam veze avio linija ka drugim gradovima u Evropi. Za njih je svakako vreme novac i mi sa ponosom odgovaramo koje linije Niš ima. Još pre pola veka pokušavano je da se uspostavi avio linija između Niša i glavnog grada, danas smo u tome uspeli. Sve ove linije koje je Ar Srbija uspostavila iz Niša za nas znače, ne samo zbog razvoja privrede, već pre svega i zbog razvoja turizma na koji naš grad polaže veliku pažnju. U turizmu kažu da sve ono što se nalazi u prečniku od 100 kilometara od Aerodroma itekako ima svoju budućnost, a mi ovde sa naše pozicije imamo viziju za razvoj i Stare planine, Kopaonika i brojnih banja i naše Niške Banje. Sada treba da razmišljamo o novoj viziji, odnosno kada izmestimo prugu, da proširimo i pistu”, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Direktor Aerodroma Srbije Mihajlo zdravković istakao je da će Aerodrom “Konstantin Veliki”, za 24 meseca dobiti izgled kakav njegovi putnici zaslužuju.
Mihajlo Zdravković, direktor Aerodroma Srbije

“Svega ovoga ne bi bilo da Vlada Republike Srbije i nadležno Ministarsvo nisu čvrsto stali iza Aerodroma Srbije i da Grad Niš nije verovao u ideju da niški aerodromom treba da upravlja Republika Srbija. Siguran sam da će i dalje biti onih koji ne veruju u razvoj Aerodroma, ali im ja poručujem da pitaju kolege zaposlene koji pamte vreme sa minimalnim zaradima, kako je danas raditi na Aerodromu, sa kakvom opremom i na kakvim projektima”, naglasio je Zdravković.

On je objasnio kako će niški aerodrom da izgleda nakon dogradnje terminalne zgrade. Ističe da će u prizemlju pristanišne zgrade biti na raspolaganju 10 čeking šaltera, jedan za prijem i registraciju putnika sa predimenzionisanim prtljagom. Od ovog broja šest će biti namenjeno za tradicionalni čeking proces registracije putnika, dok je 4 namenjeno za predaju prtljaga za putnike koji su se čekirali onlajn.

Takođe, projektom su predviđena i tri seo-servis kioska na kojima će putnik moći samostalno da se registruje  za let i dobiti kupon za ukrcavanje.

Neposredno iznad tog prostora namenjenog za registraciju prunika i prtljaga, nalaziće se jedinstven prostor od 650 kvadrata namenjen za sortiranje prtljaga u odlasku i procesiranje prtljaga u dolasku. U ovom prostoru će se pored sistema transportnih traka nalaziti i vaga i rengenski uređaj za proveru prtljaga.

Foto: V.Milićević

Čekaonica za odlazeće putnike površine 670 kvadrata biće locirana u prizemlju pristanišne zgrade sa četiri izlaza za ukrcavanje u avion, koji su projektovani tako da je svaki gejt moguće opslužiti autobusom za prevoz putnika do aviona.

U prizemlju zgrade nalaziće se hol za podizanje prtljaga za putnike u dolasku sa tri ulaza ukupne površine 620 kvadrata. On će biti opremljen sa dva kružna transportera ukupne dužine 50 metara koji će omogućiti efiksano kretanje putnika sa i bez prtljažnih kolica. U nastavku hola za dolazeće putnike nalaziće se prostor za organizaciju redova čekanja na pasošku kontrolu. Predviđena je izgradnja osam šaltera za pasošku kontrolu koji će omogućiti da maksimalo vreme čekanja u redu ne bude veće od 10 minuta. Nakon pasoške kontrole biće prostor namenjen carinskoj kontroli u dolasku sa takozvanim crvenim i zelenim koridorom.

Projektovani izgled nove terminalne zgrade (Foto: Aerodromi Srbije/ Bauprojekt)

Na istočnom kraju novosagrađenog objekta u nivou prizemlja projektovan je i peti izlaz, odnosno vip salon sa zasebnim pristupom. Na spratu pristanišne zgrade nalaziće se prostor ukupne površine od 4000 kvadrata, koji će biti namenjen za komercijalne sadržaje.

Aerodrom će ubuduće imati i čekaonicu za biznis klase, koju do sada nije imao, rekao je direktor niške vazdušne luke. Dogradnja terminalne zgrade omogućiće kapacitet za 1,5 miliona putnika godišnje i moći će da opsluži 6 vazduhoplova istovremeno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Najlepsa vest iz Aerodroma Srbije, sa Niske vazdusne luke u Novoj 2022 godini. Ostalo zavisi od kompanije koja je dobila kontrakt za izgradnju bocnih terminala.
    Naravno i ostalog iz ugovora. Jedino ostaje pitanje za Vladu i Aerodrome Srbije,
    da li mogu da zapocnu projekat Nove Piste i ostalih ojekata koji su do sada obecanje… za potencijalni Katgo putnicki Centar, Centralne i Zapadne Srbije.
    Na Aerodromu Morava izmedju Kraljeva i Cacka. Ili Cacka i Kraljeva, sve jedno.
    U razvoju Moravske doline Kraljevo i Cacak postaju predgradja jedni drugima.
    Iskreno i ostali gradovi i naselja koja gravitiraju zapadnom Moravom, Ibrom i
    sire. Verujem da cu docekati i ovaj projekat. A vi? 😀♥️✈🌐🛫♥️🚘🚅✈
    Rodney Marinkovic and Aviation Enthusiast Associate Group. 🛫🌐✈♥️☦🇷🇸

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com