Društvo

AEGEE: Summer University je najbolji način sticanja novih prijatelja i putovanja širom Evrope

Studentska organizacija AEGEE – Niš organizuje od 29. jula do 12. avgusta program Summer University: “Survive till the fiNIsh line”.

Dve nedelje 22 učesnika iz 9 evropskih zemalja (Španija, Italija, Holandija, Mađarska, Hrvatska, Nemačka, Turska, Grčka i Rusija) provešće upoznavajući se sa gradom i okolinom.

“Summer University se održava jednom godišnje, tokom leta, u trajanju od dve ili tri nedelje. Ciljevi ovog letnjeg projekta su upoznavanje jezika, kulture, običaja, načina života, istorije pojedine zemlje. Projekat Letnji univerzitet stvoren je 1988. godine sa namerom da promoviše evropske integracije. Ovaj projekat je glavno sredstvo AEGEE-a da postigne ovaj ambiciozan ali izazovan cilj. Od tada se nastavlja svake godine uz učešće više od 50.000 mladih ljudi, unutar i izvan Evropske unije”, navode iz studentske organizacije AEGEE Niš.

Oni dodaju da Summer University predstavlja najbolji način sticanja novih prijatelja i putovanja širom Evrope. Održava se u preko 250 evropskih gradova, što omogućava svim zainteresovanima veliki izbor.

Plakat; Foto: AEGEE

Aktivnosti koje se sprovode tokom letnjeg univerziteta kreću se od akademskih časova, kao što su učenje stranog jezika ili tehničkih predmeta multikulturalnim aktivnostima do neformalnih stvari kao što su kursevi fotografije, kursevi neverbalne komunikacije ili putovanja.

“Planirane su posete Pirotu, Niškoj Banji, Sokobanji, Resavskoj pećini i Krupajskom vrelu, a jedan dan će provesti i na Krajkovačkom jezeru u blizini Niša. Kroz niz akademskih časova koje ih očekuju naučiće i nešto novo ili utvrditi postojeće znanje o samoj organizaciji i pitanjima savremenog društva poput jednakosti u društvu, preduzetništva, ali i važnosti fizičke aktivnosti. Ideja čitavog projekta jeste upoznavanje sa lokalnom kulturom i tradicijom kroz sklapanje novih prijateljstava, a šireći ideju o Evropi bez granica”, poručuju iz AEGEE-a.

Na Letnjem univerzitetu, dodaju oni, učecnici će dobiti priliku da probaju lokalnu hranu, slušaju i plešu različitu muziku, budu dobri prijatelji sa ljudima iz različitih zemalja, a zatim organizuju putovanja zajedno.

“Naučićete da kažete “Zdravo” na 20 različitih jezika, osećati se slobodnim, volećete, doživeti, naučiti nove stvari, raditi stvari koje niste ni zamišljali…”, ističu iz AEGEE-a.

Više o SU možete saznati na : https://www.projects.aegee.org/suct/su2019/summer-universities.php

Više o TSU Survive till the fiNIsh line: https://www.facebook.com/events/2215961648667764/

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com