Društvo

Advokotska komora Niš predlaže trodnevni štrajk advokata

Upravni odbor Advokatske komore Niš (AK Niš) je na poslednjem sastanku jednoglasno osudio stav Visokog kasacionog suda o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita i predložio donošenje odluke o trodnevnoj obustava rada advokata na čitavoj teritoriji naše zemlje.

U saopštenju objavljenom na zvaničnoj stranici AK Niš navedeno je da su stavom Visokog kasacionog suda povredjena osnovna načela pravde i pravičnosti u postupanju gradjana pred nadležnim sudovima i da takav stav ne može biti izvor prava po kome bi pravosudni organi donosili svoje presude.

Rečeno je takodje da nosioci sudijske funkcije stav ne treba da primenjuju u sporovima koji su u toku i nisu pravosnažno okončani.

„Upravni odbr AK Niš je doneo odluku da preko svojih predstavnika u Upravni odbor Advokatske komore Srbije zatraže da UO AK Srbije kao najviši organ donese odgovarajuću odluku u pogledu pravne osude ovakvog stava Vrhovnog kasacionog suda, da donese odluku o trodnevnoj obustavi rada advokata na teritoriji Republike Srbije, kao i da zakaže vanrednu Skupštinu AK Srbije i organizuje Konferenciju advokata na kojo bi se donela odluka o obustavi rada advokata u dužem periodu od tri dana, ali da se ta obustava rada definiše u kom periodu bi se organizovala“, navedeno je u saopštenju Upravnog odbora AK Niš.

Foto: B.LJ.

U saopštenju se naglašava da je Viši kasacioni sud svojim stavom na sednici u vidu dopune pravnog stava o dozvoljenosti ugovoaranja troškova kredita uveliko ugrozio Ustavom zajemčena lična prava i profesionalne autonomije nosilaca sudijske funkcije, a samim tim je izazvao pravnu nesigurnost gradjana, kao i pravnu nesigurnost neprofesionalnog odnosa prema advokaturi uopšte.

„Advokatska komora Niša će preko svojih organa upotrebiti sva pravna dozvoljena sredstva u pokušaju da se pravni sistem Republike Srbije dovede u Ustavom zagarantovana prava u pogledu pravne sigurnosti i načela pravičnosti, najpre gradjana, a samim tim i advokature u celosti“, naglasili su u Upravnom odboru AK Niš.

U saopštenju je rečeno da je Upravni odbor AK Niš je pred početak sednice dobio veliki broj peticija svojih članova koji traže da se zbog narušenog pravosudnog sistema i narušenog poverenja gradjana u pravosudni sistem uvede obustava rada svih advokata na teritoriji AK Niš i u Republici Srbiji, dok god Vrhovni kasacioni sud ovakav pravni stav ne povuče.

Upravni odbor je konstatovao da na osnovu Statuta Advokatske komore Niša, AK Niš može doneti odluku o vrsti, oblicima i trajanju mera za zaštitu profesionalnih prava i interesa advokata i o njihovoj primeni, s tim da, ako se radi o obustavi rada advokata, ta mera ne može trajati duže od tri dana., dok o toj meri ne odluči Skupština Advokatske komore Niša.

Takodje odredom Statuta Advokatske komore Srbije propisano je da po tom istom osnovu Upravni odbor Advokatske komore Srbije, može da donese odluku da ta mera ne može trajati duže od tri dana, dok o toj meri ne odluči Skupština Advokatske komore Srbije.

Jedini organ koji može doneti meru o obustavi rada advokata na duži vremenski period je Konferencija advokata, koja se zakazuje na predlog Skupštine Advokatske komore Srbije i UO AKS.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Bravo! Ovo je kap koja je prelila čašu i ne sme da prođe. Samo advokati, trenutno, imaju kapacitet da spreče korupciju i lopovluk koje su u svim porama našeg društva u poslednjih trideset i kusur godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com