Društvo

Advokati traže potpunu obustavu rada

Advokati sa područja Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Pčinjskog i Jablaničkog okruga predali su danas Advokatskoj komori Niša peticiju kojom su zatražili totalnu obustava rada advokature zbog nedavno donetog stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u vezi sa bankarskim sporovima.

Advokati iz Niša su pre deset dana protestovali ispred zgrade Osnovnog i Višeg suda u tom gradu zbog promene stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o troškovima obrade kredita u sporovima izmedju gradjana i banaka i najavili obustavu rada, ukoliko Vrhovni kasacioni sud ne izmeni svoju odluku.

Nekoliko dana nakon toga oglasio se saopštenjem Upravni odbor Advokatske komore Niša (AKN) u kojem je istaknuto da se protivi “bilo kakvoj obustavi rada” jer, kako su kazali, nije okončan sastanak izmedju Advokatske komore Srbije (AKS) i Vrhovnog kasacionog suda.

Advokat Aleksandar Burić rekao je danas novinarima da je peticiju kojom se traži totalna obustava rada advokature sve do izmene stava Vrhovnog kasacionog suda već potpisalo preko 650 advokata, od nešto više od 1.200 koliko ih je pod okriljem Advokatske komore Niš.

“Ovim smo želeli da pokažemo komori, a i celoj javnosti da nije tačna izjava Advokatske komore da je za obustavu rada samo mali broj advokata koji su učestvovali u bankarskim sprovima, već da je reč o 650 advokata, odnosno većini članova komore”, istakao je Burić.

On je rekao da su advokati mišljenja da Advokatska komora Niš treba da zauzme stav svojih članova da je obustava rada potrebna sve dok Vrhovni kasacioni sud ne povuče svoj stav o troškovima obrade kredita u sporovima izmedju banaka i gradjana.

“Izmenom stava, Vrhovni kasacioni sud ide u korist bankarskog lobija i utiče da banke dobijaju u tim sporovima”, izjavio je Burić.

Prema njegovim rečima, advokati će peticiju predati i Advokatskoj komori Srbije. Advokat Andrija Krasić je rekao da je izmena stava Vrhovnog kasacinog suda jedini način da se zaštiti pravni poredak i pravna sigurnost.

“Mi imamo situaciju da ni 20 dana nije prošlo od izmene stava Vrhovnog kasacionog suda, a da na teritoriji naše zemlje različite sudije donose različite odluke u bankarskim sporovima”, izjavio je Krasić. Upravni odbor niške Advokatske komore zaseda danas u 18.00 sati, a nije poznato da li će o predatoj peticiji raspravljati članovi odbora.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com