Društvo

Advokati sutra protestuju zbog spornih promena zakona

 Advokati iz Niša okupiće se sutra, 5. jula, u 14 časova u parku preko puta Osnovnog i Višeg suda kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog predloga da Skupština Srbije donese autentična tumačenja pojedinih zakona, a posebno Zakona o obligacionim odnosima.

U najavi protesta Zajednice advokata Niš navodi se da je povod za mirno protestno okupljanje i pokušaj da se bazični Zakon o parničnom postupku izmeni po kratkom postupku u korist pojedinih interesnih grupa, a na štetu svih gradjana Srbije.

Advokati iz Niša, rečeno je u najavi, smatraju da se na ovaj način naš pravosudni sistem sistemski urušava.

“Advokatura je profesija, čiji je osnovni zadatak zaštita ljudskih prava i to poslednja brana u zaštiti ljudskih prava. Zato će advokati Niša svoje neslaganje i protivljenje iskazati mirnim protestnim okupljanjem”, kazali su u Zajedinici advokata Niš.

Sa protesta će biti upućen upozorenje nadležnim državnim institucijama da se zakoni ne mogu, niti smeju menjati na način na koji se to najavljuje. Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo predložio je da se donesu tri autentična tumačenja Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Iz Advokatske komore Srbije su upozorili da bi se donošenjem predloženih autentičnih tumačenja, ponovo aktivirao princip retroaktivnosti na taj način što bi se stvorili uslovi za ponavljanje svih pravnosnažnih okončanih postupaka, a gradjani bili dovedeni u situaciju da izgube sporove koje vode ili u kojima su već uspeli u ostvarenju tužbenog zahteva protiv banaka.

“Ustav Republike Srbije u odredbi člana 197. zabranjuje primenu principa retroaktivnosti, osim ako to nalaže opšti interes utvrdjen pri donošenju zakona. U konkretnom slučaju, jasno je da se ne može raditi o opštem interesu, već o interesu bankarskog sektora u čiju odbranu ovoga puta staje i predlagač autentičnih tumačenja”, istakao je Upravni odbor Advokatske komore Srbije u svojoj najavi sutrašnjeg jednodnevnog štrajka.

U najavi štrajka je takodje navedeno da se pomenutim autentičnim tumačenjima krše Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima zajemčena ljudska prava na pravično sudjenje, jednaku pravnu zaštitu, a pre svega, pravo na pravnu sigurnost gradjana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com