Kolumna

Abe Nišlije! Čitam…,,…..azil za pse u selu Duga Poljana kod Gadžinog Hana….

Alal vera…ko ga je birao!…Ko prstom u …. ,,pekmez,,. UPOZNAJ SVOJU DOMOVINU…DA BI JE VIŠE VOLEO. Ajmo redom rođaci: Selo Duga Poljana je u okviru nacionalnog parka ,,Suva Planina“.

Uredba o proglašenju Specijalnog rezervata prirode „Suva planina“ („Službeni glasnik RS“, br. 72/2015).

Suva planina je masiv sa izuzetnim pojavama i oblicima kraškog reljefa i riznica sedimenata različite starosti bogatih fosilnom florom i faunom. Do sada je na Suvoj planini zabeleženo prisustvo 1261 biljne vrste, što čini trećinu celokupne srpske flore. Među njima, značajan broj vrsta je reliktne starosti i endemičnog karaktera. Najistaknutiji predstavnici flore su Pančićeva kandilka i srpska ruža, lokalni endemiti ove planine. Prisutni su hrastov, bukov i četinarski šumski pojas završno sa borom krivuljem.

Brojne ekosisteme naseljava raznovrsna fauna. Do sada je proučeno 259 vrsta insekata, 80 dnevnih leptira, 14 vrsta vodozemaca i gmizavaca, 13 vrsta riba, 139 vrsta ptica i 25 vrsta sisara. Suvu planinu nastanjuju veliki mrmoljak, šumska kornjača, poskok, suri orao, snežna voluharica, vuk, srna i divlja svinja i mnoge druge međunarodno značajne vrste.

Tradicionalni način bavljenja stočarstvom, vinogradarstvom i voćarstvom, kao i mnogobrojni karakteristični etno-objekti s kraja XIX veka, vredno su i prepoznatljivo kulturno nasleđe zaštićenog područja.

Selo Duga Poljana… je udaljena tridesetak kilometara od Niša (19 km. do Gadžinog H. i još desetak do sela). Put krivudav…lošeg kvaliteta…Zimi neprohodan. Direktna autobuska linija iz Niša ne postoji. Saobraća (neredovno) minibus.. dva puta dnevno..iz G.H. Selo Duga Poljana…nema kanalizaciju ni ,,gradsku,, vodu. Meštani sela kaptirali su izvor.. za ličnu upotrebu. (leti, slabo izdašan..a po jakoj zimi.. desi se da zamrzne.) Selo… leti obilaze srne i divlje svinje..a zimi, ne retko, vukovi.
Zbog slabe izdašnosti suvog i kamenitog tla…pored stočarstva, voćarstva i povrtarstva meštanima tog kraja je najveći dodatni izvor prihoda.. berba lekovitog bilja i pečuraka. Rođaci…Smestiti azil na ovu lokaciju…ne znaš kome će biti gore…meštanima ili psima. Meštana je sve manje…pa će i ono što je ostalo, morati da se iseli. Što se pasa tiče…brže i jefitinije rešenje je.. gasna komora… Po kratkom postupku…Da se ne muče. Ako mislite da je to nehumano…Menjajte lokaciju, rođaci. Šta će Evropa da nam kaže? A i Putin voli pse.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

 1. Село Дуга Пољана, као и цео атар овог села, нису у саставу Специјалног резервата природе „Сува Планина“.
  Овај податак можете проверити увидом у катастарске податке за било коју катастарску парцелу у катастарској општини Дуга Пољана.

  1. А ти си ми неки много паметан… Уместо да се жениш и правиш децу, ти си мирођија у сваку чорбу.
   Али, што би се па женио за мало?

   1. Ја бар не кријем идентитет.
    А што се азила тиче, нисам ни ја за азил.
    А ово што сам коментарисао је лако проверљива информација.
    Прочитајте сами уредбу и видећете.
    Свако добро.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com