DruštvoKultura

Institut Konfucije otvoren na Filozofskom fakultetu

Na Filozofskom fakultetu u Nišu danas je otvoren Institut Konfucije, treći takav instutut u Srbiji.

Svečanom otvaranju prisustvovao je ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming, predstavnici niškog Univerziteta i niške gradske opštine Medijana.

Ambasador Li Ming je kazao da veruje da će Institut Konfucije unaprediti saradnju Srbije i Kine.

„Jezik je most između dve zemlje. Kada se budemo bolje razumeli moći ćemo kulturnu i ekonomsku saradnju da podignemo na viši nivo“, istakao je Li Ming.

Srpski direktor Institutua Konfucije i prodekan Filozofoskog fakulteta za međunarodnu saradnju Ivan Jovanović kazao je da su predstavnici Univerziteta u Nišu i Univerziteta Đu Ing Su iz Narodne Republike Kine 2023. godine potpisali memorandum o saradnji i osnivanju Instituta Konfucije na niškom Univerzitetu.

„Njegov značaj je i te kako važan jer ćemo raditi na širenju kineskog jezika, kineske kulture i promovisati privrednu, odnosno ekonomsku saradnju“, izjavio je Jovanović.

On je rekao da će Univerzitet Đu Ing Su davati veliki broj stipendija našim studentima, ne samo studentima Filozofskog fakulteta već čitavog Univerziteta kako bi se stručno usavršavali u svojim oblastima u kojima studiraju.

Akcenat će biti, dodao je Jovanović, na elektronici, medicini, pravnim naukam i tehnološkim naukama.

„Zahvaljujući postojanju Instituta Konfucije na našem na Filozofskom fakultetu, mi ćemo pokrenuti projekat koji se odnosi na osnivanje katedre za sinologiju, odnosno studije kineskog jezika i kulture. To ćemo raditi sa našim partnerskim Univerzitetom Đu Ing Su“, izjavio je Jovanović.

On je podsetio da Institut Konfucije u Srbiji imaju još jedino Beograd i Novi Sad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com