Društvo

Pokret za preokret: Svaki četvrti radnik u Nišu radi na određeno i na privremeno povremenim poslovima

Gradski odbor Pokreta za preokret (PzP) Niš saopštio je danas da, prema njihovim podacima, nešto manje od četvrtine zaposlenih u javnom sektoru radi na privremeno povremenim poslovima i na određeno vreme.

Dodali su da je reč o angažovanim u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Niš, a njihov angažman često traje znatno duže od godine, koliki je zakonski maksimum.

„Ovim radnicima često su uskraćena osnovna prava iz rada, kao što je pravo na godišnji odmor, a zbog svog statusa teško mogu da ostvare pravo na kredite kod banaka“, istakli su u saopštenju iz Pokreta za preokret.

Istakli su da Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) neretko zloupotrebljavaju njihov status pa tako zaposleni na privremeno povremenim poslovima nemaju pravo na sindikalno organizovanje, kolektivno pregovaranje i štrajk.

Niški odbor PzP je naveo da ti ljudi da nemaju čak ni pravo na porodiljsko odsustvo, a nije im zagarantovana ni minimalna zarada, pa tako doživljavaju svakodnevno kršenje radnih prava.

„Zaposleni na ovaj način su često predmet ucena prilikom izbora i uslovljeni su da glasaju za režimske stranke i to da dokumentuju, po cenu otkaza. Osim toga predmet ucene su i njihove porodice“, naglasili su u saopštenju iz ovog pokreta.

Oni su zatražili od gradonačelnika Niša da kaže koji je tačan broj zaposlenih na privremeno povremenim poslovima i na određeno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com