Društvo

Niški buregdžija u finalu Pekarijade

Poznati niški ugostitelj Amir Kalinka je, zahvaljujući svom umeću u pravljenju bureka, ušao u finale ovogodišnje Pekarijade.

On je jedini Nišlija koji je ušao u završnicu nacionalnog takmičenja, od desetak niških pekara koji su učestvovali u Pekarijadi održanoj u Beogradu. Ukupno je bilo 300 učesnika iz cele Srbije, a troje Nišlija je stiglo do polufinala. Iako je 2007. godine osvojio 3. nagradu na Saboru pekarstva u Pećincima, ovo mu je prvo učešće na Pekarijadi. Za nedelju dana ga očekuje finale, a kako se nada, i nagrada za najboljeg buregdžiju.12967956 1602185956770998 7303395858313719717 o

„Očekujem pobedu u finalu jer dobro poznajem svoj zanat, znam proceduru i siguran sam da ne mogu da pogrešim. Važno je, ipak, i da me posluži sreća“, kaže Kalinka.

Za Pekarijadu nije bilo bitno samo da se napravi dobar burek, već je bilo potrebno i objasniti ceo postupak pripreme i sečenja, kaže. U tome mu je mnogo pomoglo i to što već dve i po godine ima vlastitu pekaru, u kojoj obavlja sve poslove.

„Ja mesim, sečem, pakujem i prodajem burek, a sve to se bodovalo na takmičenju. Trebalo je i što brže napraviti burek, koji je morao da bude težak tačno 1 kilogram kada se ispeče. Pravili smo po 3 tepsije, a jednu sam odabrao i sekao na četvrtine, a zatim na sitne parčiće za probu“ dodaje.

12901436 1599699843686276 7318137181010418366 oSedmočlani žiri je, osim finalne probe gotovog bureka, pratio i ceo postupak pripreme, objašnjava.

„Bilo je važno i da burek bude što deblji, a žiri je pitao koja količina sastojaka je upotrebljena, da li smo ih merili ili vadili okrajke. Na takmičenju se pripremao prazan burek, sa pet kora“.

Inače, pekarska praksa u Nišu je da se burek pravi sa 4 kore ukoliko ima dodatne sastojke, bilo da je sa sirom, mesom, spanaćem ili pizza burek, dodaje.

Amir Kalinka je buregdžija već 20 godina, a njegova porodica se bavi ugostiteljstvom mnogo duže. Njegov deda je došao u Niš 1936. godine i otvorio poslastičaru. Zatim je njegova porodica na istom mestu u Dušanovoj ulici otvorila ćevabdžinicu, dok je on nastavio da se bavi pekarstvom. „Kalinkino ćoše“ je i danas uobičajen naziv za deo Dušanove u kojoj ova porodica drži radnje u kojima se Nišlije rado hrane.

12983452 1606253126364281 8641042837962707350 o

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com