Društvo

“Budi bezbedan u saobraćaju”

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, na teritoriji grada Niša, u periodu 1997-2016, u saobraćajnim nezgodama stradalo je 11, a povređeno je 959 dece, uzrasta do 14 godina. U Srbiji je u periodu 2012-2014. godine smrtno stradalo 37 dece uzrasta do 14 godina, što čini dva odsto ukupno stradalih u saobraćajnim nezgodama. JKP Parking servis je prepoznajući ovaj veliki problem, a u cilju zaštite dece organizovalo akciju “Budi bezbedan u saobraćaju”, koja upravo kroz edukaciju najmlađih želi da zaustavi ovu crnu statistiku.

U 47% slučajeva deca stradaju kao putnici u vozilima, u 41% nezgoda kao pešaci, a u 12% kao biciklisti. Najveći broj dece strada na početku i kraju školske godine i u uslovima smanjene vidljivosti, tj. u večernjim satima.

Parking servis radi na aktuelizaciji ovog problema duži niz godina. Akcija „Budi bezbedan u saobraćaju“ ima za cilj da kroz edukaciju skrene pažnju najmlađima koje su saobraćajne opasnosti koje ih vrebaju u saobraćaju i da ih nauči modelima bezbednog ponašanja, kroz specifične saobraćajne situacije u kojima su najugroženiji.

edukacija2

Pored ove kampanje, preduzeće će nastaviti sa održavanjem saobraćajne signalizacije i semafora, ali i sa postavljanjem zaštitnih pešačkih ograda, najavljuju u Parking servisu.

Samo kroz zajedničku saradnju svih nadležnih možemo da ostvarimo pozitivne efekte, a cilj je „bez poginule dece u saobraćajnim nezgodama“.

marko2

U Parking servisu ističu da su neophodne i određene zajedničke aktivnosti u sledećim oblastima:

· promotivnih aktivnosti (edukacije roditelja o obavezi korišćenja dečijih sedišta u automobilima i korišćenja reflektujućih prsluka u uslovima smanjene vidljivosti… )

· unapređenja saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja,

· građevinsko-tehničkih mera (uvođenja zona usporenog saobraćaja u blizini škola, postavljanja ležećih policajaca, zaštitnih barijera i ograda…),

· kontrole poštovanja saobraćajnih propisa

U planu je da se do kraja ove školske godine obiđe 20 škola u gradu, a u toku sledeće, sve osnovne škole u gradu i na selu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com