Društvo

U maju počinje izgradnja bloka za decu obolelu od raka

Dečje hematoonkološko odeljenje počeće da se gradi u maju u Kliničkom centru. Ministarsrvo zdravlja je obezbedilo 5 miliona dinara za PDV koji su nedostajali za realizaciju ovog projekta, na kome NURDOR radi već dve godine. Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka je kroz donacije skupilo novac za izgradnju ovog bloka.

Odeljenje će biti površine 750 kvardrata, imaće 8 soba, od kojih 6 jednokrevetnih i dve dvokrevetne. Sve sobe imaće posebna kupatila, a na odeljenju će biti i igraonica, dnevna bolnica, prostorija za rad i učenje, kuhinja, trpezarija i dnevni boravak.

„Odeljenje će biti najmodernije opremljeno kako bi olakšalo boravak mališanima koji se leče od tumora“, rekla je Ninoslava Lilić iz NURDOR-a.

Mesečno se u Kliničkom centru leči 20 do 30 mališana, a uvek je bar 10 njih na terapiji u bolnici.

„Ta deca nisu neprestano na klinici već su vrli često na kućnom lečenju. Lečenje traje dugo, nekoliko godina. Sada će moći da se izoluju od drugih pacijenata koji nose rizike. Imaće poseban smeštaj i biće izolovani od intrabolničnih infekcija“, kaže direktorka Klinike za dečje interne bolesti dr Emilija Golubović.

Dečja hemato-onkologija u Kliničkom centru trenutno je površine 60 kvadrata, ima 3 boksa i jednu veću sobu. Zbog većeg broja pacijenata raširili su se na odeljneje imunologije, pa su još 4 sobe sa po jednim ili dva kreveta zauzete.

„U novom hemato-onkološkom bloku imaće prostora i za roditelje, a deca će imati čak i posebne toalete“, dodaje dr Golubović.13059542 10209581513480932 1739602809 n

Izgradnja će biti završena za nekoliko meseci, a onda počinje nabavka opreme za odeljenje. To će koštati ukupno oko 74 miliona dinara sa PDV-om.

„Ne vidimo razlog da se naplaćuje PDV kod ovako značajnih projekata i da ih to kočili ili usporava“, ističu u NURDOR-u.

Rodtelji dece obolele od raka sakupili su 20 miliona dinara za izgradnju ovog objekta.

„Očekujemo promenu zakonske regulative kako bi se pomoglo onima koji daju donacije da ne moraju da plaćaju PDV za ono što daju u zdravstvene svrhe“, rekao je direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović.

Nova hemato-onkologija biće izgrađena uz zgradu Dečje interne klinike.

7cf5ad2f50cb0d629c64958919c5a236 XL

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com