Društvo

as o ruskim emigrantima u školi “Bubanjski heroji” (VIDEO)

Učenici Osnovne škole “Bubanjski heroji”, Ponjkinske osnovne škole i Palehske srednje škole iz Rusije, održali su dokumentarni video čas na temu “Ruski emigranti u Srbiji”. Učesnici su bili i nastavnici, naučnici, istraživači i potomci ruskih emigranata koji žive u Srbiji.

U Nišu danas sa porodicom živi ruski potomak prof. dr Aleksandar Nagorni, redovni profesor na Medicinskom fakultetu, na katedri za internu medicinu. On je potomak ruskog emigranata koji je početkom 20-ih godina u Srbiji pronašao svoju drugu Domovinu.

Александар Нагорни“Svoju prvu domovinu Rusiju, moj deda poreklom iz Krasnodarskog kraja, nikada nije zaboravio. Po profesiji je bio učitelj. Radio je u brojnim školama Pirotskog, Babušničkog, Vlasotinačkog kraja. Ostao je poznat kako među učenicima tako i u narodu što se, između ostalog, bavio i medicinom.  Pomagao je svojim učenicima i stanovnicima sela u kojem je služio, i to je zabeleženo u nekim knjigama, da je izvukao svom učeniku strano telo iz oka. O tome da su zaista cenili mog dedu po ocu Aleksandra Nagornog, čije ime nosim i ja, govori činjenica da u Vlasotincu postoji ulica Aleksandra Nagornog. Nagrada učenicima u školi u Vlasotincu takođe nosi njegovo ime”, priča Aleksandar Nagorni.

Cilj ovog časa bio je obostrano upoznavanje učenika sa temom emigranata, kao i sa rusko-srpskim vezama. Takođe, da se ruski đaci upoznaju sa pomoći koju je Srbija pružila ruskim emigrantima od komunističkog terora, kažu.

“Srbija nikada ne zaboravlja iskrenog prijatelja koji joj je pomogao u najtežim trenucima Velikog rata, pa je zato i prva pritekla u pomoć prognanoj Ruskoj braći posle Oktobarske revolucije u Rusiji”, istakli su u školi “Bubanjski heroji”.

Prve izbeglice iz građanskim ratom zahvaćene Rusije pojavljuju se u Srbiji već krajem 1919. godine, nakon francuske evakuacije Odese.

“Međutim, glavnina izbeglica obrela se na Balkanu nakon pada generala A.I.Denikina, zauzimanja Novorosijska od strane boljševika marta 1920.godine i izgona sa Krima armije P.N.Vrangela” podsetili su učenici Palehske srednje škole iz Rusije.

Milioni ruskih izbeglica su, nakon izbijanja Oktobarske revolucije, napustili svoju otadžbinu.Козлова

“Očekivali su da će „crvena revolucija“ kratko trajati. Nisu ni slutili da će izbeglička tuga biti velika kao ruska stepa. Boljševici su iskoristili rat, zamutili i srušili pravoslavnu carsku Rusiju, u njoj uspostavili sovjetsku, komunističku vlast, koja će bitno ugroziti rusku duhovnost i dovesti u pitanje postojanje pravoslavnog naroda u celini”, rekao je Đorđe Bojanić profesor istorije u osnovnoj školi “Bubanjski heroji”.

Učenici Ponkinske osnovne škole iz Rusije i škole „Bubanjski heroji” su zajedno učestvovali i u video času “Car Nikolaj Drugi i rusko – srpski odnosi početkom 20. Veka”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com