Društvo

Grad počinje da vraća novac za boravak dece u vrtićima

U sredu 20. aprila roditelji koji su prvi podneli zahteve za naknadu štete kod „Pčelice“, biće isplaćeni. U prvoj turi ima 65 zahteva, a njima će biti isplaćeno oko 2 miliona dinara.

 

„Zaključak koji smo doneli na gradskom veću omogućava da prvih 65 roditelja dobije svoj novac nazad. Nastavićemo tim tempom da upućujemo novac „Pčelici“. Verovatno će dinamika isplate moći da se ipoštuje kako pristižu zahtevi i da se narednih nekoliko nedelja sve završi“, rekao je gradonačelnik Zoran Perišić.

Ako roditelji koji su tužili dobiju presude moraće da iplate i advokate i izvršitelje iz gradskog budžeta, dodaju.

„Taj novac neće otići za sport, kulturu, socijalu, za obrazovanje i mlade, već advokatima i izvršiteljima“, rekao je Perišić i apelovao na roditelje da odustanu od tužbi i pristanu da im grad vrati sumu koja im je bespravno naplaćena, bez kamate.

Na gradskom veću se čuo i predlog da roditeljima koji su tužili bude isplaćeno dodatnih 6000 dinara, za troškove pisanja tužbi.
Kako su istakli, stav Vrhovnog kasacionog suda je da se roditeljima ne isplaćuje kamata i da treba da pristanu na sporazumno rešenje. Advokati pak kažu da nedobijanje kamate nikako nije stav Kasacionog suda, već da roditelji neće moći da naplate tužbe starije od 3 godine. Ako pristanu na sporazumno rešenje spora, odriču se kamate.

Podsećamo, roditeljima je za boravak dece u vrtićima „Pčelice“ bilo naplaćivano 29 umesto 20 procenata cene boravka. Zbog pogrešnog tumačenja zakona, od 2013. godine, za svako dete treba da bude vraćeno po 1200 dinara mesečno.

“Odluku da roditelji plaćaju toliki deo donelo je Gradsko veće na predlog Uprave za obrazovanje. Ja kao predsedavajući Većem ne mogu da budem u situaciji da poznajem niti interpretiram zakone. Valjda zato postoje službe i uprave i ja očekujem da akti koji dođu ovde na usvajanje budu usklađeni sa zakonima”, rekao je Perišić.

Za povraćaj novca do četvrtka 18. aprila javilo se 653 roditelja, a 354 njih je podnelo sudske tužbe. Grad će za ove svrhe izdvojiti novac iz budžetskih rezervi, dodaju. Roditelji za povraćaj novca mogu da se jave u svaki od 24 vrtića “Pčelice”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com