Društvo

Otvoren kutak za decu čiji roditelji prolaze kroz težak razvod

U Obrenovićevoj ulici otvoren je prostor u kome će se deca sretati sa roditeljima koji su u konfliktnom razvodu.  “Kutak za mene, mamu i tatu” je opremljen za prijatan boravak dece i roditelja. Takođe, ovde je moguć i stručan nadzor porodičnih vođa slučaja, koji će razgovarati sa jednim od partnera dok drugi provodi vreme sa detetom.

 

“Imamo decu koja se viđaju sa roditeljima pod kontrolisanim uslovima od strane Centra za socijalni rad. Do sada se to odvijalo u prostorijama Centra, koje nisu adekvatne za to. Ovo su prve prostorije takve vrste za decu koja prolaze kroz vrlo traumatično iskustvo”, rekao je direktor Centra Zoran Jović.

Kutak su opremili Centar za socijalni rad i nadležna uprava, a nalazi se u prostoru koji je u vlasništvu grada. 

“Ovo je način da toj deci pružimo bolje uslove za susrete sa biološkim roditeljima”, rekao je gradonačelnik Zoran Perišić.

Profesorka porodičnog prava i bivša poverenica za zaštitu od diskriminacije Nevena Petrušić je inicirala otvaranje ovog kutka, zbog višestrukog značaja i za decu i za roditelje.

“Ovakvi prostori su praksa u razvijenim evropsim zemljama, a ne iziskuju ni puno novca. Osobe iz Centra za socijalni rad ovde mogu da pruže jednu važnu uslugu, da uspostave prekinut kontak između dece i roditelja”, rekla je prof. Petrušić. 

Niški “Kutak za mene, mamu i tatu” je prvi prostor opremljen za ovakve namene u Srbiji, dodaju. 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com