Društvo

Ovako su ih najavili : “Kap vode” za desert!

Uđite u čarobni svet vode. Sledi pogled u ogled! Nađite se na mestu nastanka vodenog kolača , naučite da sami napravite ovaj japanski kolač, a dobićete i recept za Shingen Mochi,,Džinovsku „kap“! “Vratite u život” mnoge odbačene stvari i naučite kako izgledaju ”vodeni kapilari”!

Učenici Osnovne škole “Stefan Nemanja” još jednom supokazali da za njih ”nauk nije bauk”. Pripremili su “kap vode” za desert, objasnili značaj vode za živa bića, prikazali delovanje kiselih kiša, demonstrirali protok zagađene vode kroz biljku, napravili od tetrapaka i ostalih materijala za reciklažu bucmaste rezervoare vode(kaktuse), slikali vodom i brašnom ”Crazy Painting” i bili virtuozi na štafelaju(umetnost i voda), pokazali i marblig tehniku slikanja.

kapvode1

“Da je kap vode zlata vredna pokazali su i učenici prvog razreda. Najmlađi učesnici na Festivalu su nas pitali da li je voda čista i zašto nam je bitna (napravili su aparaturu za prečišćavanje vode od materijala za reciklažu) i pokazali kako tečnost utiče na boju zuba, i izveli još mnogo ogleda”, kažu u ovoj školi.

kapvode6

Zahvaljujući đacima OŠ Stefan Nemanja posetioci su videli  ”geometriju” vode, ali su mogli i sami da naprave mehuriće različitih oblika.

Najveću pažnju, ipak, je privukao model vodeničnog točka. On je napravljen na sekciji TIO – učenika petog razreda i na ekološkoj sekciji-učenika šestog razreda.

kapvode5 1

Pažnju je privukla i velika maketa mosta napravljena od tetrapaka.

Najmlađi Nišlija , Luka Spasić, budući Nikola Tesla, se najduže zadržao proučavajući vodenični točak. Još mnogo njegovih vršnjaka je pokazalo da deca vole mehanizme i maketarstvo.

kapvode3

“Kap vode” za desert! Iako izgleda kao ogromna kap vode, radi se u stvari o japanskom desertu, čije je ime Mizu Shingen Mochi, ”Džinovska kap“, koja je u stvari kolač! Japanska kuhinja nikada ne prestaje da zadivljuje, a ovaj kolač nije izuzetak. Iako izgleda kao džinovska kap vode, to je zapravo vrsta pirinčanog kolača. Ovaj kolač se zove Mizu jer ima bazu vode, a sam kolač ima veoma delikatnu teksturu. Glavni sastojak je agar, želatin od pirinča koji se koristi u azijskoj kuhinji i koji čini da se zalogaji tope u ustima. ”Izgleda kao da će pući ako ga bocnete iglom, ali zapravo ova džinovska „kap“ može da se jede kašikom! Bolje da budete brzi dok jedete, jer se ovaj neobični kolač topi kao led i pretvara u slatku vodu nakon 30 minuta”– kažu naše male naučne kuvarice Verica i Isidora.

kapvode4

Glumci iz ove niške škole su predstavili edukativnu predstavu ”Voda” koja je posvećena Nikoli Tesli i na Naučnoj bini izazvali veliko interesovanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com