Društvo

Proba male mature krajem nedelje

Učenici osmog razreda u petak i subotu, 15. i 16. aprila polažu probni test male mature. Ovo je simulacija koja treba da pruži uvid u to koliko su đaci ali i nasatavnici spremni.

U Školskoj upravi kažu da će iz Ministarstva najverovatnije stići onlajn testovi koje će škole umnožavati za svoje učenike.

„Trebaju nam ozbiljni ljudi za dežurstva i supervizore. Mnogo je grašaka u tom delu i to mora da se ispravi. Zbog toga su korisni probni testovi s jedne strane“, rekao je Niškim Vestima načelnik Školske uprave Dragan Gejo.

U osnovnoj školi „Radoje Domanović“ kažu da su spremni za probu završnog testa. Oni imaju 92 maturanta, a pripremnu nastavu su počeli još novembra.

„Probno polaganje je dobra stvar jer učenici ne znaju kakva je procedura na testu. To je prilika da nauče kako da popunjavaju identifikacionu karticu, rešavaju test, vide rapored sedenja i osete atmosferu na polaganju“, kaže direktorka škole Dušica Tričković.

Probni test je, takođe, prilika da se ustanovi kvalitet znanja maturanata, kao i da se utvrdi na čemu ubuduće treba raditi sa njima pre nego što dođe pravi završni ispit, dodaju.

U školi „Kole Rašić“ probni test će polagati 69 učenika. Kako kaže direktor Saša Tončev, pripremna nastava je za ove učenike krenula decembra prošle godine.

„Radimo subotama sve predmete koje će imati na završnom polaganju. Naši učenici polažu u fiskulturnoj sali i tako će biti i na probi. Cilj je da budu potpuno isti uslovi kao i na pravom polaganju“, dodaje.

Zadaci na završnom testu nisu isti kao u zbirkama iz kojih đaci vežbaju. Matematički zadaci mogu biti slični, samo sa drugim vrednostima, a u testovima iz drugih predmeta može biti bilo šta iz gradiva, dodaju.

„Zato se trudimo da što bolje pripremimo đake, da nauče čak i ono što im neće biti mnogo neophodno ali može biti na završnom ispitu“, kaže direktor Tončev.

Osmaci polažu probni test iz matematike u petak u podne, dok će dan kasnije u 9 sati ujutru rešavati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.
Kombinovani test sa pitanjima iz fizike, biologije, hemije, istorije i geografije rešavaće takođe u subotu u 11 sati i 30 minuta.

Ministarstvo prosvete je najavilo da će maturanti polagati završni ispit od 15. do 17. juna. Međutim, kako kažu u školi “Kole Rašić” 15. juna je poslednju nastavni dan za ostale učenike, što može biti problem prilikom organizovanja završnog testa, jer će nastavnici biti na časovima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com