Društvo

NEDOPUSTIVO! “Štenara” na ulazu zgrade

Prilaz zgradi u ulici Ljubomira Nikolića 19, nije rezervisan samo za stanare zgrade već stecište brojnih pasa i mačaka lutalica koji su tu našli svoj dom. Nekolicina stanara zgrade ali i komšiluk uredno hrani ove životinje, donoseći dušeke, koji sa lepim vremenom počinju da zaudaraju, a prilaz zgrade liči na štenaru, kažu stanari. Komunalna policija poručuje da je prvi korak u rešavanju ovog porblema, zbrinjavanje ovih pasa.

Pored samog ulaza u ovu zgradu, postoje dva lokala koja su zatvorena a na njihovim ulazima ostavljeni su dušeci i ćebad na kojima žive psi lutalice iz ovog kraja. Neki od stanara brinu o ovim psima, ali ostatku stanara ove zgrade nikako se ne sviđa što svaki dan moraju da prolaze tu, bojeći se tih pasa. Osim pasa, brojne mačke šunjaju se zgradom i često završe ispred nečijih vrata. Pojedini stanari su ogorčeni.

12969159 1763966853837088 781752094 n“Vec mesecima u ulici Ljubomira Nikolića broj 19 na Trošarini imamo problem sa psima koji nemaju vlasnika. Nisu problem samo ovi psi već i stanari koji ih hrane i donose im dušeke, kartone, ćebad i prave haos od dvorišta zgrade. Pored pasa imamo u svom dvorištu desetinu mačaka i sve počinje da liči na ZOO vrt, a ne dvorište u urbanom naselju” kaže stanar ove zgrade Darko Linović za Niške Vesti.

U niškoj komunallnoj policiji kažu za ovaj problem postoje tri rešenja.

Prvo pozivam te stanare koji vole da brinu o tim psima da ih udome i na taj način nastave da brinu o njima na pravi način”, kaće Milan Đorđević, zamenik načelnika niške komunalne policije.

Stanari zgrade u ulici Ljubomira Nikolića brinu kako i na šta će ličiti njihovo dvorište kada temperatura vazduha uskoro bude 30 stepeni.

“U našoj zgradi ima puno dece a i iz zgrada koje su oko neše dolaze mališani koji bi na našoj “ploči” da se igraju. Ti mališani tu nisu bezbedni jer ovi psi trče za loptom i laju na prolaznika. Bliži nam se leto, počeli su sunčani dani, a mi oko zgrade samo što ne počnemo da širimo epidemiju i neku zarazu. Bila je komunalna policija pre oko mesec dana, koja je uredno slikala sve to i otisla ne preuzimajuci nista” kaže Lainović.

Potrebno je da se utvrdi da li su u pitanju napušteni vlasnički psi, što bi u potvrdnom slučaju značilo da sledi kažnjavanje neodgovornih vlasnika.

“Po Zakonu o dobrobiti životinja napuštanje pasa kažnjivo je zakonom, te se tako neodgovorni vlasnici, pozvaju na odgovornost“, kaže Đorđević za Niške Vesti.

U najgoren slučaju, ako se desi da neki od pasa ili pak mačaka napadne nekog od prolaznika, poziva se služba ZOO higijene JKP “Mediana” koja će ove životinje odvesti u azil uz standarnu proceduru, čipovanja i smeštaja u azil o čemu su Niške Vesti pisale, što predstavlja treće rešenje, kaže za naš portal Milan Đorđević, komunalni policijac.

12959373 1763966867170420 69857726 o

Ostaje da stanari zgrade koji su raspoloženi da brinu o napuštenim životinjama brinu zaista o njima ali u svojoj kući, ili da prezmu odgovornost  ako se bude desio neki ujed pasa ili napad mačke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com