Društvo

ČAROBNO! Oblaci koji „ulaze“ u sobu (VIDEO)

Niški glumac Davorin Dinić, rešio je da nas iz dana u dan fascinira svojim umećem ili bolje reći zapažanjem. Ovog vikenda pripremio nam je nešto novo, a opet poznato, reč je o pojavi „Camera obscura“.

Autor kaže nije ovo što ćete videti proizvod specijalnih efekata ili digitalne manipulacije, već se radi o fundamentalnoj osobini svetlosti koja omogućava pojavu koja se zove „Camera obscura“ i koja leži u osnovi svakog fotoaparata, bilo analognog ili digitalnog.

„Radi se o tome da je aparat zatvorena kutija u koju svetlost ulazi samo kroz jedan mali otvor koji zovemo blenda. Svetlost koja ulazi kroz taj otvor formira sliku na zadnjoj strani te kutije gde se nalazi i senzor koji tu sliku registruje. Zbog osobine svetlosti, slika koja nastaje tim putem uvek je „izvrnuta“…“, kaže umetnik Davorin Dinić.

Veličina kutije nema uticaja na sam efekat tako sobu pretvorite u mračnu komoru.

„Ja sam to probao da uradim…Zamračio sam celu sobu. Pobrinuo sam se da u nju ne dolazi ni trag svetla. Zatim sam na prozoru napravio otvor velicine 1-3cm (ovo zavisi od velicine sobe i udaljenosti otvora od zida na koji se slika projektuje) i napravio mračnu komoru od svoje spavaće sobe a po zidovima se prostrla slika somborske ulice i aprilskog neba… u postprodukciji sam korigovao boje, kontrast i osvetljenje i naravno ubrzao snimak, ali moram da ponovim, da ovde nema ikakvih specijalnih efekata… samo poigravanje sa fantastičnom prirodom svetlosti...“, završava Dinić i poručuje – Uživajte!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com