Kultura

Komedija “Sumnjivo lice” u do sada neviđenom izdanju

Komediju nad komedijama “Sumnjivo lice” Branislava Nušića Nišlije će moći da pogledaju 17. maja u sali Doma vojske u izdanju neviđenom do sada. Predstavu je režirao Ivan Bekjarev, a u njoj učestvuje plejada vrsnih glumaca. Ova komedija imala je svoju premijeru u Beogradu krajem marta.

Čak 11 glumaca podelilo je uloge u komediji “Sumnjivo lice” koju će moći da vidi i publika u Nišu.

  • Gostući glumac iz Makedonije, Robert Kjosev – Jerotije Pantić sreski kapetan
  • Milica Milša – Anđa
  • Marijana Mićić – Marica
  • Milan Kalinić – Vića sreski pisar
  • Ivan Bekjarev – Žika sreski pisar
  • Dubravko Jovanović- Milisav, sreski pisar
  • Milan Caci Mihailović – Tasa, praktikant
  • Saša Joksimović – Đoka
  • Branislav Zeremski – Aleksa Žunjić
  • Branislav Zeremski – gazda Miladin
  • Bojan Lazarov – Josa pandur

Državni činovnici – korumpirani, bahati, neotesani, nesposobni, nestručni, nezajažljivi, ne… Zvuči poznato, zar ne? A napisao Nušić, pre više od 120 godina!

“Sumnjivo lice” jedan je od najhrabrijih Nušićevih tekstova a ujedno i jedna od najbritkijih drama u celoj srpskoj dramaturgiji. U njoj se na život i smrt tuku smeh i podsmeh. Onoliko koliko zasmejava, ova drama i šamara, kako onda u doba Obrenovićeve Srbije tako i u doba….. Ove Srbije.

Ivan Bekjarev, veliki poštovalac Nušića, nekada je i na televiziji i u pozorištu sočno i strasno, kako samo on ume, igrao Jerotija a danas je, i reditelj predstave, i Žika sreski pisar u njoj. Kaže da drami neće dodavati ništa od savremenog šmeka. Nije potrebno, Nušić i danas blista kao da je napisan juče prepodne. Srpska glupost ne umire preko noći, ni za skoro ceo vek, niti uopšte tako lako. Biće to Nušić od glave do pete, u punom sjaju, bez dopisivanja i prepisivanja. U krupnom planu, najavljuje Bekjarev.

sumnivo lice3

Ivan Bekjarev o svom “Sumnjivom licu” kaže:

“Nušić je univerzalan pisac sa kojim ne treba eksperimentisati. Uglavnom je sve isto 2016. kao što je bilo i pre 90 godina, samo što se stvari danas brže događaju. Baš zato što se ništa nije promenilo, bojim se da bi nas se Nušić danas ozbiljno postideo. Iako se podsmeva svojim junacima, Nušić ih voli. Bez obzira što su negativci, njegovi likovi su nadasve simpatični. Predstava je namenjana publici svih generacija, svi će je razumeti, pa i nove FB generacije. I Nušić bi sigurno imao svoj FB profil. Mislim da bi se snašao u svetu društvenih mreža, da bi ih koristio. Siguran sam da bi bio najbolji tviteraš, sa najviše pratilaca. Nušić se mora čitati i danas. A svi smo mi sumnjivi i danas. I sve će nas otkriti Aleksa Žunjić. Kad-tad. A smeh, pa smeh je najbolji lek za sve… Zato je i Nušić opstao do danas. Njegov smeh je za sva vremena.”

sumnjivo lice2

Adaptaciju “Sumnjivog lica” uradili su Robert Kjosev i Ivan Bekjarev. Muziku je napisao Zoran Simjanović, scenografiju je osmislio Nikola Nikolić a kostime je kreirala Vesna Radović – Dorić.

sumnjivo lice bilbord

Rezervacije 065/522-13-72
Prodaja karata BILETARA DOMA VOJSKE

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com