Zdravlje

Početak radova na novom dečjem hemato-onkološkom odeljenju u Nišu

Novac i sredstva za prvu fazu prikupljena su tokom kampanje I ja se borim!

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR u saradnji sa Kliničkim centrom Niš i Klinikom za dečje interne bolesti početkom maja otpočinje izgradnju novog hemato-onkološkog odeljenja koji će svojim proširenim kapacitetima i higijensko-medicinskim standardima pružiti najsavremenije uslove za lečenje malih onkoloških bolesnika iz čitavog Južnog regiona.

Projektom je predviđeno da se novo odeljenje prostitre na preko 750 m2 na dva nivoa. Stacionarni deo biće opremljen sa šest jednokrevetnih soba i dve dvokrevetne sobe, od kojih će svaka imati zasebno kupatilo za male pacijente i odgovarajući broj pomoćnih kreveta za roditelje-pratioce. Odeljenje će biti opremljeno posebnim kupatilom i kuhinjom sa trpezarijom za roditelje–pratioce i dnevnim boravkom sa prostorom za igru i učenje, prilagođenim svim uzrastima, u kome će se odvijati nastava i u kome će deca provoditi slobodno vreme.

Nova medicinska oprema i adekvatan broj ambulanti, ordinacija i soba za intervencije, pružiće mnogo bolje uslove za rad kompletnom medicinskom timu čime će se, dodatno, unaprediti kvalitet lečenja i boravka mališana. Dnevna bolnica će imati tri kreveta za pacijente, a u zavisnosti od trenutnog stanja, mali pacijenti će hemioterapiju moći da primaju i u igraonici koja će se nalaziti u okviru Dnevne bolnice. Ovakva humana primena terapije, „po meri deteta“ biće prvi put primenjena u Srbiji.

Za izgradnju objekta potrebno je preko 74.000.000 dinara, od kojih je skoro 15.000.000 dinara iznos PDV. Projekat je podeljen u dve faze. Za prvu fazu projekta – grubu gradnju i postavljanje novog objekta pod krov – potrebno je 25.000.000 dinara.

NURDOR je uz pomoć prijatelja i donatora prikupio 20.000.000 dinara, dok još uvek nedostaje 5.000.000 dinara, odnosno iznos PDV-a.

Opširnije na Telegraf.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com