Kultura

“Naisa ljubavi moje” u Narodnoj biblioteci

Cvetnik pesama o Nišu „Naisa ljubavi moje” predstavljen je u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac”. On govori o gradu burne istorijske prošlosti, koji je vekovima poznat kao mesto susretanja istočnih i zapadnih civilizacija, u kome je rođen prvi hrišćanski car, rekli su u Biblioteci.

„Naisu ljubavi moje” čini šest pesničkih venaca.

„Prva dva venca, jedan uopšteno posvećen gradu Nišu a drugi reci Nišavi, sigurni su poetski temelji na kojima priređivači, u naredna četiri pesnička spleta, razbuktavaju trepćuću hologramsku projekciju „niškoga bitija”, čija se suština čas ispoljava u vidu paganske simbolike vile Naise, a čas u obliku hrišćanske metaforike čegarskoga junaštva i ćelekulskoga mučeništva. Na početku svakog venca o živopisnim detaljima iz niške prošlosti svedoče kratki beletristički odlomci iz dokumentarne proze”, rekao je Srđan Savić.

Pesme su, kažu, izabrali na jubilej 13 vekova hrišćanstva.

„Godišnjica je prošla, a naš izbor ostao je neobjavljen. Sada to činimo, ne menjajući ništa na njegovom sadržaju”, istakli su priređivači Nedeljko Bogdanović i Milorad Stojković.

U „Naisi” su zastupljene pesme brojnih uglednih stvaralaca kao što su Branko Miljković, Vasko Popa, Gordana Todorović, Dobrica Erić, Miroslav Maksimović, Dimitrije Milenković, Dobrivoje Jevtić, Ljuba Stanojević, Saša Hadži Tančić i drugih ugledni autori.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com