Kultura

Matijaci nagrada Nišvila za životno delo

Trombonista Ljubomir Matijaca dobitnik je nagrade za životno delo kojom Nišvil džez festival tradicionalno podseća na zaslužne umetnike u ovoj oblasti. Matijaci će ovo priznanje biti uručeno prvog dana festivala, u četvrtak 11. avgusta u sklopu nastupa “Belgrade Dixieland Orchestra” čiji je Matijaca jedan od osnivača.

Osim po svom karaketrističnom “dixie tonu” i nesumnjivim umetničkim kvalitetima, Ljubomir Matijaca ostaće upamćen u istoriji džeza i kao jedan od članova beogradskog Diksilend Ansambla “Dinamo”.

Diksilend ansambl Dinamo LP 10inchs 1960 PGP RTBMatijacina porodica se po njegovom rođenju, preselila u Pančevo, gde je i završio nižu muzičku školu i gimnaziju. Usavršavanje na trombonu je nastavio u beogradskoj Srednjoj muzičkoj školi „Stanković” i na Muzičkoj akademiji gde je diplomirao paralelelno – na nastavničkom i umetničkom odseku. Podjednako uspešno se bavio i džezom i klasičnom muzikom. Nakon honorarnih angažovanja u raznim ansamblima, od 1961. do 1974. godine bio je član Simfonijskog orkestra RTS. Sledećih deset godina je bio član Big Benda RTS, sa kojim je u više navrata nastupao i kao vodja orkrestra, a zatim je do formalnog odlaska u penziju 2000. godine, bio član Beogradske filharmonije.

Pored ovih stalnih angažmana, Matijaca je uporedo svirao i sa raznim džez postavama. Kao devetnaestogodišnjak, 1955 godine pridružio se Džez orkestru KUD „Abrašević” koji je vodio Milan Kotlić. Iste godine se uključuje u džez ansambl „Dinamo” koji je svirao igranke u Domu kulture “ Božidar Adžija” i imao pionirsku misiju u jugoslovenskoj džez diskografiji. U tom periodu, u Pančevu, gradu u kojem je proveo detinjstvo, vodio je orkestar „Melos” koji je nastupao na igrankama. Duži niz godina honorarno je svirao u orkestru “Pozorišta na Terazijama” sa kojim je često odlazio i na gostovanja.

Iako je iz Beogradske filharmonije zvanično otišao u penziju 2000. godine, Matijaca nije mogao bez svoje prve Ljubavi – džeza, pa 2001. godine sa Vladimirom Rackovićem osniva „Belgrade Dixieland Orchestra”. Do prestanka aktivnog sviranja 2006. godine, Ljubomir Matijaca je sa Beogradskim Diksilend Orkestrom snimio i koaranžirao prva tri albuma i nastupao širom Srbije i u zemljama regiona.

Član je Saveza kompozitora SOKOJ, a napravio je i više snimaka kamerne klasične muzike sa Kvintetom „Limenih duvača” Beogradske Filharmonije. Uspešno se bavio i pedagoškim radom, a svirao je i pojavljivao se u filmovima: “Aleksa Dundić”, “Mali čovek”, “Kordon” i “Tri karte za Holivud”, podsećaju organizatori festivala.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com