Društvo

“Septičke jame” idu u zaborav u naselju Ženeva

Završetkom izgradnje pumpne stanice fekalne kanalizacione mreže u naselju Ženeva u Niškoj Banji, od potoka Topla voda, pa sve do Konjičkog kluba, trajno će biti rešeni problemi žitelja ovog dela grada. Iako je kanalizaciona mreža u naselju postojala, do izgradnje pumpne stanice, ona nije bila u funkciji i više od 150 domaćinstava i objekata, godinama nisu imali adekvatno odvodjenje fekalnih otpadnih voda.Projektom izgradnje pumpne stanice JKP Naissus-a i njenim završetkom, za žitelje naselja problem nedostatka fekalne kanalizacije biće prošlost, ali se i dodatno stvara mogućnost za nastavak neometanog planiranja izgradnje budućeg Sportsko-rekreativnog centra “Ženeva”.

“Ovim projektom niškog vodovoda, trajno će biti rešen i potisni cevovod iz pumpne stanice do gravitacionog cevovoda, kao i sigurnosni izliv do samog potoka, čime se u potpunosti sprečava izlivanje kanalizacionih otpadnih voda”, rekao je direktor niškog vodovoda Dejan Andrejević.

Prema njegovim rečima ,radovi na izgradnji pumpne stanice završeni su, i ona danas počinje sa radom, ali svakako treba posebno naglasiti, da su se oni odvijali u izuzetno otežanim i specifičnim uslovima i to ispod nivoa podzemnih voda.

zeneva1

“U hodu su prevazilaženi svi problemi na koje se gotovo svakodnevno nailazilo i zahvaljujući stručnosti i spretnosti stručnjaka niškog vodovoda, ovaj posao je uspešno priveden kraju, pri čemu je primenjena i najsavremenija tehnologija iz oblasti hidroizolacije objekata. Od danas, 150 domaćinstava je priključeno na mrežu, ali sa ovim rešenjem, stvorena je mogućnost za priključak još 2 hiljade objekata”, kaže Andrejević.

Žitelji, koji nikada nisu imali uredjenu fekalnu kanalizaciju, od danas više neće imati ove probleme, kao i da pojam “septičke jame” u 21. veku, u našem gradu – više neće postojati, čime se značajno doprinelo i očuvanju životne sredine i kvalitetnijeg života.

Vrednost radova na izgradnji pumpne stanice sa kompletnom pripadajućom opremom iznosi 4,2 miliona dinara, uključujući izvodjenje gradjevinskih radova, kao i ugradnju električnih delova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com