Izbori 2016

Novinari u trci za odbornička mesta

Na desetine novinara nakon privatizacije JP “Niška televizija” ostalo je na ulici. Mnogi niški žurnalisti koji svakodnevno rade i plasiraju tekstove i priloge koji se emituju, nisu vidljivi za zakon i državu, danas novinari iz ovog grada zarađuju znatno ispod minimalca na očigled svih i niko o tome ne brine puno, mada revolt struke sve je očigledniji.  Sandra Stanković, Jelena Nešić i Olivera Sašek Radulović samo su neka od novinarskih imena koja su se našla na visokim pozicijama na listama političkih partija za predstojeće izbore.

Nikada do sada novinari u ovolikom broju nisu bili uključeni, kao takmaci za odbornička mesta. Neki su tu iz nezadovoljstva, neki pak da podrže politiku sa kojom se slažu. Tek… kako bilo, uključivanjem u politiku novinari su još jednom pokazali da se samo od pisanja ne može živeti.

Olivera Sašek Radulović, dugogodišnja novinarka danas privatizovane NTV nosilac je opštinske liste “Levica Srbije – Medijana za sve nas”. Olivera bi sutra mogla da bude i predsednica najveće niške opštine, mada joj za ulazak u opštinu treba 2500 glasova, kako sama kaže. Prvi put se uključuje u politiku jer želi mnogo toga da promeni, kaže ova dugogodišnja novinarka. Po obrazovanju diplomirani sociolog, na televiziji je radila skoro dve decenije. Danas je novinarstvo stavila po strani, kako bi se posvetila politici.

Novinari političari

“Mnogi naslovi u štampi koji su pozivali „intelektualce da ne ćute“ i da je došlo vreme za „nove ljude“ u politici jer dvadeset godina gledamo ista lica, bili su podsticaj za moje uključenje. Dobro pamtim i tekst pesme Đorđa Balaševića „Putuj Evropo“ – krivi smo mi koji smo ćutali. Međutim, moja „tačka prekida“ je bila privatizacija Niške televizije. Toliku bahatost vlasti jednostavno nisam mogla da prećutim. 35 000 Nišlija je bilo protiv privatizacije i sve to nije vredelo. Sada u Nišu imamo nezaposlene novinare, a oni koji rade, rade po nekoliko poslova u veoma teškim uslovima, pod pritiskom. Nisu prijavljeni, „plate“ su bedne, a niški medijski magnati postali su lokalni Bogovi. Kao neko ko je taj hleb jeo četvrt veka, jednostavno, nisam mogla da ostanem po strani” rekla je Sašek Radulović za Niške Vesti.

Jelena Nešić voditelj i novinar KCN televizije, inače diplomirani pravnik deveta je na listi Srpske napredne stranke. Do sada je samo vodila njihove press konferencije, ovoga puta odlučila je da se i sama uključi u izbornu trku.Jelena Nešić

“Prvi put se uključujem u politiku, članstvom u SNS. Iz ubeđenja da je ono što radi sadašnji premijer i predsednik stranke Aleksandar Vučić dobro za Srbiju i njene građane, odlučila sam da postanem član, ali i aktivista. Sada kao neko ko je na gradskoj listi za odbornika, ukoliko nam građani ukažu poverenje, trudiću su da svojim predanim radom uvek radim u interesu građana”, rekla je Jelena Nešić za Niške Vesti.

Grupa građana “General Momir Stojanović – advokat Srđan Aleksić – Iskreno za Niš” predala je listu sa imenima predloženih odbornika za Skupštinu Grada. Na dvanaestom mestu nalazi se novinarka “Belle Amie” televizije Sandra Stanković. Jedno od zaštitnih lica ove regionalne televizije prvi put angažuje se i politički.

Sandra S“Po pozivu generala Momira Stojanovića i nakon razgovora sa njim, odlučila sam da se uključim u pravu , gradsku, nišku priču Grupe građana “Iskreno za Niš”. Više od dve decenije radim u medijima prateći kulturu, sport i obrazovanje. Na žalost, svi znamo gde se ti, možda najvažniji segmenti zdravog uma i života nalaze. Naš Niš je marginalizovan i “zaboravljen” grad… Program ove grupe i zdrave ideje su ono što Niš vraća na mesto koje mu pripada i zato sam tu”, kaže za Niške Vesti Stanković.

Na gradskoj listi SPS nalazi se još jedno poznato novinarsko ime, Miroljub Jovanović u Nišu poznatiji kao Mika tambura jeste na 19 mestu kada je gradska lista za odbornike u pitanju. Danas za Niške Vesti nije imao komentar na svoju kandidaturu.

Na listi Levice trebalo je da se nađu i novinar Aleksandar Đokić i Velibor Petkovića, ali ipak nisu.

“Odbio sam, jer iako sam levičar smatram da novinari moraju da budu van politike da bi mogli da zastupaju interese javnosti koje partije sužavaju”, kaže Petković za Niške Vesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com