Društvo

Izmamimo osmeh i dajmo podršku našoj deci..

Povodom 02.aprila Svetskog dana osoba sa autizmom, na platou ispred poslovnog centra „Kalča“, Gradsko Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Niš i Specijalna škola sa domom učenika „Bubanj“ Niš, uz podršku i Gradske opštine Palilula, organizovala je promociju programa manifestacije „PLAVA NEDELjA“ koja se održava u Nišu od 28.marta do 02.aprila. Ovim povodom, predsednik opštine Palilula – Niš, Boban Džunić, sa saradnicima obišao je organizatore ove aktivnosti.

O značaju podrške roditeljima dece sa autizmom u susretu sa građanima i novinarima govorili su Snežana Čarapić, direktorka Specijalne škole BUBANj, Predrag Lazarević, predsednik Gradskog udruženje za pomoć osobama sa autizmom i Boban Džunić, predsednik Gradske opštine Palilula,

Deca sa smetnjama u razvoju i teškim obolenjima deo su našeg društva koje je u obavezi da razume njihovu različitost. Akcije poput nedelje autizma imaju svoju namenu i značajne su za zajednicu. Često se pokazuje nerazumevanje, neznanje, kao što je to bio slučaj sa malim Danilom, autističnim dečakom, koji je krajem prošle godine udaljen iz pozorišta lutaka jer se preglasno radovao predstavi – istakao je predsednik opštine Palilula. Potrebna je bolja informisanost građana o autizmu i svim što ljude čini drugačijim, kako se ove scene nebi dešavale. Na nama je da kao lokalne samouprave učinimo sve što možemo da nešto promenimo da osobe sa autizmom imaju pravo da se raduju, da ih razumemo i prihvatimo. Zato smo i mi danas ovde u kampanji da ohrabrimo roditelje i doprinesemo podizanju svesti građana o uvažavanju različitosti, naglasio je Boban Džunić.

Screenshot 9

Gradske opštine Palilula, u saradnji sa Specijalnom školom sa domom učenika „Bubanj“ je primer dobre prakse u organizovanju socio-humanitarnih aktivnosti u korist dece sa smetnjama u razvoju i dece sa teškim oboljenjima.

Po rečima direktorke Specijalne škole „Bubanj“ Snežane Čarapić, osim materijalne podrške, zalažemo se da se naši sugrađani upoznaju i druže sa našom decom. Humanitarne akcije kao „Veče duhovne muzike“ i „Novogodišnja čestitka“, koje smo ovim povodom organizovali uz podršku Gradske opštine Palilula pokrenule su mnoge humane ljude u našem gradu i regionu. Prikupljamo novac za izgradnju senzornog parka u našoj školi, gde će deci sa autizmom biti olakšana rehabilitacija i razvoj senzo-motornih sposobnosti“.

U okviru manifestacije «PLAVA NEDELjA», na više lokacija u gradu, održaće se aktivnosti edukativnog, kulturno-obrazovnog, zabavnog i humanitarnog karaktera u cilju podizanja svesti društva, ukazivanje na probleme uključivanja osoba sa invaliditetom (OSI) u društveni život, promocije njihovih sposobnosti i otklanjanja barijera i predrasuda. Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom, niška tvrđava i još neke gradske građevine biće osvetljene plavim sijalicama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com