Kultura

Balet u niškom pozorištu

Jednočini balet „Noces“ i „La stavaganca“ Nacionalnog teatra opere i baleta iz Tirane u koreografiji Anželina Preljokaža gostuje u Nišu narednog vikenda 10. aprila od 20 sati u Narodnom pozorištu.

Balet “Noces” – “Vjenčanje”, na muziku Igora Stravinskog, koreograf Preljokaž kaže da je radio po sećanju da su venčanja “ličila na neke čudne tragedije”. svadba preljokaz

 “La Stravaganza”, na muziku Antonija Vivaldija, koreograf tvrdi da je želeo da ispriča priču kako se prošlost vraća kao bumerang.

„Kao detetu emigranata, ideja o novom kontinentu je veoma uticala na mene prilikom stvaranja ovog dela. S jedne strane, imamo nekoga ko dolazi s istoka, noseći sa sobom svoju drevnu kulturu i tradiciju, a sa druge, imamo Ameriku, Broadway. La Stravaganza govori o životu koreografa, o putu kojim je išao. Za ovaj balet, koji je nastao 1997. godine, osjećam se kao da sam pronašao svoje izgubljeno dete, koje je u međuvremenu poraslo“, kaže Preljokaž.

Koreograf Anželina Preljokaž rođen je 1957. godine u području Pariza, u porodici albanskih doseljenika. Studirao je najprije klasičan balet, a zatim se okrenuo savremenom plesu. Njegove predstave su deo repertoara brojnih baletnih trupa, a za neke, kao što su Skala u Milanu, Njujorški balet i Operski i baletni teatar u Parizu, kreirao je i originalne koreografije, po narudžbni.

CTPGnkGUwAEpWxG

Balet „Noces i La stavaganca“ Naionalnog teatra opere i baleta iz Tirane u koreografiji Anželina Preljokaža gostuje Nišlijama narednog vikenda 10. aprila od 20 sati u Narodnom pozorištu. Karte po ceni 600 dinara za parter i 400 dinara za balkon mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button