Hronika

Obdukcioni nalaz pokazao od čega je preminula četvorogodišnja devojčica

Obdukcioni nalaz pokazao od čega je preminula četvorogodišnja devojčica. Iz Kliničkog centra su saopštili da je na osnovu kliničke slike, preliminarnog obdukcionog nalaza i laboratorijskih analiza potvrđeno da se kod preminule devojčice J.S. iz Niša radi o streptokoknom toksičnom šok sindromu.

Ovaj sindrom kako objašnjavaju lekari Kliničkog centra Niš može da se javi kao izuzetno retka komplikacija. Na osnovu svih analiza lekara Dečije interne klinike i Instituta za javno zdravlje, zaključeno je da nema mesta panici, odnosno da se radi o veoma retkoj komplikaciji.

U Kliničkom centru smatraju da je potrebno da deca koja su bila u neposrednom okruženju sa preminulom devojčicom prime profilaktičku dozu antibiotika, i to u trajanju od 1-5 dana u konsultaciji sa pedijatrijskom službom Doma zdravlja.Screenshot 3

Niški epidemiolog Branislav Tiodorović, kaže da je potrebno u narednim danima biti obazriv, naročito u narednom periodu koliko traje period inkubacije a to je najčešće 21 dan. On preporučuje da deca ne idu u kolektiv ako osećaju neke tegobe, posebno ako imaju temperaturu.

“Obavezan odlazak lekaru ako dete ima temperaturu, pedijatar dalje odlučuje o lečenju”, kaže Tiodorović za Niške Vesti.

Varičela se pojavljuje najčešće u prelazu od proleća na leto, ali se oboleli sada pojavljuju preko cele godine. Većina ljudi naročito dece prebole ove boginje sa klasičnom kliničkom slikom, najverovatnije je kod male Julije kliničku sliku zakomplikovao pad imuniteta.

“Moja karijera je duga četiri decenije i ja mogu da pomenem da je do komplikacija ovog tipa došlo vrlo retko, u Srbiji ih je bilo tek tri. Oprez u narednim danima“, završava Tiodorović.

Našoj redakciji javili su se roditelji čija deca idu u drugu jaslenu grupu vrtića “Zvončić” sa pitanjem zašto nisu uzeti brisevi toj deci ako se zna da je maleni brat preminule devojčice pohađao ovu jaslenu grupu. Kako se te jaslene grupe često spajaju, oni su uplašeni za zdravlje svojih mališana. Dobili su preporuku vaspitača da sami odu do lekara i urade bris dece.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com