Zdravlje

Novi sistem napravio gužvu ispred ordinacija

Dom zdravlja uveo je integrisani zdravstveni informacioni sistem IZIS. Ova zdravstvena ustanova je počela da primenjuje sistem od juče, što je stvorilo gužve ispred ordinacija. Ipak, danas se već sve dovodi u normalu, kažu u Domu zdravlja.

Sistem je prvog dana primene stalno „padao“ zbog internet konekcije, pa su lekari čekali da se osposobi kako bi uneli podatke pacijenata. Zbog toga su čekanja bila višestruko duža.

„Sporadično se javljaju tehnički problemi koje rešavamo u hodu. Juče je bilo usporenja u radu zbog prilagođavanja, ali su svi pacijenti pregledani. Danas skoro sve ide uobičajenom brzinom, ni na ginekologiji nije bilo gužve. Gotovo svi lekari uspevaju da se prijave na sistem“, saopštili su iz Doma zdravlja.

Uvođenje ovog sistema, kada postane stabilan, trebalo bi da olakša i pacijentima i lekarima. Kako kažu, on omogućava izdavanje elekronskog recepta i uputa uz istovremeno zakazivanje pregleda i dijagnostike. Svi izveštaji pacijenata, od osnovnih do rendgenskih snimaka, magnetnih rezonanci i skenera, biće dostupni bilo kom lekaru u Srbiji.

„IZIS predstavlja podlogu za bolji rad sa pacijentima, bolje praćenje njihovog zdravlja i uvid u korišćenje sredstava zdravstvenog osiguranja“, kažu u Domu zdravlja.

Dom zdravlja pored centralnog objekta ima 67 zdravstvenih stanica i ambulanti, a dnevno pruži oko 6000 usluga. Kako kažu, to dodatno otežava prilagođavanje sistemu. Iz ove ustanove zamolili su pacijente i osoblje za razumevanje i strpljenje tokom uvođenja sistema jer će biti neophodno neko vreme da mu se potpuno prilagode.

Zahvaljujući IZIS-u pacijenti će i sami moći preko interneta da imaju uvid u svoj karton, na sajtu www.mojdoktor.gov.rs

izis

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com