Kultura

Promocija knjige i filma o Romima

U ponedeljak u 17 sati u maloj sali NKC-a biće promovisan film i knjiga „Reč o Romima“, akademskog slikara Zorana Tairovića.
U okviru promocije biće održana panel diskusija o knjizi koja je sačinjena od transkripta 20 intervjuisanih eminentnih ljudi iz javnog i kulturnog života Srbije.

O knjizi će govoriti dr Đokica Jovanović, dr Dragoljub Brka Đorđević kao i Osman Balić.

„Knjiga “Reč o Romima” daje mogući predlog društvene uključenosti Roma u periodu od 2015. do 2025, a u skladu sa ciljem ostvarenja pune ravnopravnosti građana romske nacionalnosti kroz četiri javne politike, odnosno četiri strateške oblasti koje sam kroz razgovore sa sagovornicima na poseban način otvorio. Dakle, prioritetne oblasti koje smo dotakli jesu obrazovanje, zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje, stanovanje i zdravlje – i sve to pod zajedničkim imeniocem: kultur”, rekao je Tairović.

Ono što ova knjiga takođe sugeriše, prema rečima autora, jeste neophodnost rada na novoj knjizi intervjua. U njoj će se uspostaviti logika romsko-romskog dijaloga, da bi se na bazi ta dva potencijala definisao sistem odgovornog upravljanja procesima života, suživota i unapređenja položaja Roma.

Rec o romima plakat smanjeno

Nakon toga biće premijerno prikazan dokumentarni film “Intervjui o Romima” koji je režirao Tairović.

I film i knjiga imaju iste aktere. To su Jadranka Jelinčić, Osman Balić, Jadranka Stojanović, Đokica Jovanović, Dragan Ristić, Duško Jovanović, Emir Kusturica, Goran Bašić, Goran Bregović, Miki Manojlović, Ivan Radenković, Milena Mihajlović, Nikola Jovanović Kole, Rambo Amadeus, Robert Bu, Slobodan Šijan, Sonja Liht, Želimir Žilnik, Zoran Kesić i Zoran Tairović.

Promocija je u ulici Stanoja Bunuševca, a ulaz je besplatan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com