Društvo

Otac petoro dece ostao bez posla!

Prva faza otpuštanja iz javnog sektora sprovodi se na “dobrovoljnoj bazi”, rekli su u gradskoj vlasti. Mnoga javna preduzeća i ustanove već su uradili nove sistematizacije i smanjili broj izvršilaca. Među njima je i Sportski centar “Čair”, iz koga je otpušteno troje ljudi. Među njima je i Miodrag Stanković, otac petoro dece.

Međutim, Stanković smatra da su ga u SC “Čair” obmanuli zbog čega je, kaže, usmeno pristao da mu prestane radni odnos. Prema njegovim rečima, on nije potpisao anketni list, a govorio je o odlasku jer je mislio da će mu otpremnina biti isplaćena na osnovu plate iz 2015. godine.

“Bio sam zainteresovan jer je trebalo da mi bude isplaćeno oko 8.600 evra, a oni su na kraju smanjili na 6.780. Normalno, ja sam se predomislio pošto vidim da sve to nije sigurno. Prvo mi je rečeno da će Republika da isplati otpremnine, pa Grad, a sad se ispostavilo da mora da isplati SC “Čair” koji je u teškoj finansijskoj situaciji”, rekao je Stanković Niškim Vestima.

U SC “Čair” potvrđuju da je Stanković najpre sam želeo da “ode” iz firme.

“Neko mu je u službi računovodstva neformalno obračunao iznos otpremnine na preko 900.000, kako nam je tada rekao. Ali to je bilo na osnovu decembarskog proseka plate. Novčana nadoknada se određuje na osnovu meseca koji prethodi prestanku radnog odnosa. Pošto smo završili radni odnos posle isteka februara, obračunata je na osnovu januarske plate”, rekli su u “Čairu” i dodali da otpreminine isplaćuju iz budžeta grada.

On je, sa još dvoje kolega, potpisao aneks ugovora da prelazi na novu radnu poziciju, koja treba da se ukine. Ti radnici onda postaju tehnološki višak i idu na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

“Nama je sugerisano od strane grada da porazgovaramo sa zaposlenima i vidimo ko je zainteresovan da sporazumno ode. Imali smo troje zainteresovanih i objasnili smo im da mesto sa kog odu treba da se ugasi. Shodno tome, sporazumno smo ih prebacili na nepotrebne pozicije koje možemo da ukinemo”, rekla je pravnica “Čaira” Slavica Rašić.

Direktor Sportskog centra “Čair” Dragan Perić kaže da je i lično bio prijatelj sa Stankovićem.

“Dok smo dogovarali otkaze Miodrag Stanković Uča je izrazio želju da bude u tom programu, na zaprepašćenje svih nas. Znamo da ima petoro dece, on nije bio ni razmatran za tu priču. Prvo je njegov neposredni rukovodilac razgovarao sa njim, a pravnica me je upozorila na njegovu želju. Više puta sam ga pitao jeli siguran u to i on je potvrđivao. Zato smo sačuvali jednog čoveka, a ubacili njega”, rekao je direktor Perić.

Stanković je, kažu, bio šef nabavke. Kako im je to radno mesto neophodno, dogovorili su da on potpiše ugovor za poziciju “koordinatora korišćenja objekta Stonoteniski dom”.

“Sve je bilo transparentno i pred svedocima. Kada je trebalo da potpišu anekse ugovora Stanković je odustao. Ipak, morao je da potpiše u roku od 8 dana jer bi mu u suprotnom sledovao otkaz. Ja sam mu tada rekao da je procedura završena i da nema povratka. Razgovarao sam sa ljudima iz Uprave i rekli su da je nemoguće da odustane. Odluka je već bila doneta”, dodaje direktor SC “Čair”.

Stankvić je, tvrde, imao opciju i sporazumnog raskida ugovora o radom odnosu. U tom slučaju bi mu isplatili 850 000 dinara, ali ne bi imao mogućnost da prima pomoć sa Nacionalne službe za zapošljavanje i ne bi više mogao da radi u javnom sektoru.
Otpremnina koja mu sleduje kao tehnološkom višku iznosi 647 000 dinara, kažu.

Miodragu Stankoviću su 15. marta iz SC “Čair” poslali rešenje o otkazu, sa otpremnicom, jer je on otvorio bolovanje. Kako kažu, otpremnica nije vraćena, a oni su rešenje okačili na oglasnu tablu. Po zakonu je moguće otpustiti zaposlenog koji je na bolovanju, osim ako je reč o porodiljskom ili odsustvu zbog dece, dodaju.

slika SCCair resenje1

“Smatram da sam obmanut. Imam 36 godina radnog staža, petoro dece, a proglašavaju me tehnološkim viškom. Postoje ljudi u firmi koji su bolesni, maltene na nosilima dolaze na posao. I još dvojica koja za mesec dana idu u penziju”, dodaje Stanković.

U prvoj fazi racionalizacije broja zaposlenih, u Sportskom centru “Čair” je broj zaposlenih smanjen sa 132 na 129.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com