Društvo

Popisaće svaki svinjac

Na spisku komisija za ozakonjenje Ministarstva građevinarstva naći će se i pomoćni i ekonomski objekti. Ista taksa od 5.000 dinara važi i za kotlarnicu od pet i za štalu do 100 kvadrata

ZA svaku šupu, garažu, kotlarnicu ili svinjac koji je bespravno izgradio u dvorištu vlasnik će za ozakonjenje morati da plati taksu po 5.000 dinara. Ista cena važi i za kotlarnicu od pet kvadrata i za štalu do 100 kvadrata.

Procenjuje se da je u Srbiji proteklih godina izgrađeno oko 1,5 miliona kuća, zgrada i lokala bez dozvole. A koliko je tek pomoćnih i ekonomskih objekata podignuto “na divlje”, teško je proceniti. Uz gotovo svaku kuću, vlasnici su dograđivali garaže i šupe, a u selu su bez plana i kontrole nicale staje, objekti za skladištenje stočne hrane, ambari, pušnice… Svi ovi objekti su sada predmet ozakonjenja, pa će ih komisija popisati, a vlasnici će morati da ispoštuju proceduru za legalizaciju.

U Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture kažu da će, ukoliko vlasnik ima dve ili više šupa ili garaža na jednom placu, za svaku morati da plati posebnu taksu.

Milivoje Komarčić, iz Odžaka, smatra da će problem nastati kod uknjižbe ovih objekata, jer u Zakonu o državnom premeru i katastru, u članu 4, piše da se mogu upisati samo stan, poslovne prostorije i garaža.

– U gotovo svakom dvorištu, naročito u Vojvodini, izgrađeni su mnogi raznovrsni objekti za potrebe domaćinstva, poput pušnica za sušenje mesa, letnjih kuhinja, ostava, senjaka, golubarnika – priča Komarčić.

– To nigde nije prijavljeno, ni evidentirano. Sada je komplikovano da se sve to popiše i uknjiži u katastru nepokretnosti.

Opširnije na Večernje Novosti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com