Društvo

DECA SA INVALIDITETOM Roditelji traže prava kao i hranitelji

Više desetina roditelja dece sa invaliditetom zatražilo je danas na Trgu Kralja Milana Roditelji u Nišu donošenje Zakona koji će izjednačiti prava biološke porodice sa decom sa invaliditetom i hraniteljskih porodica.

– Mi kao roditelji smo uskraćeni da radimo jer imamo bolesnu decu, samim tim smo uskraćeni da ostvarujemo radni staž. Ako je država dala pravo na naknadu hraniteljima, zašto je ne da roditeljima. Da li smo mi građani drugog reda? Naše suze su nevidljive, mi smo kao ljudi nevidljivi, kaže za “Alo!” Dijana Stojković iz Niša koja ima sina sa invaliditetom.

Prema važećim propisima roditelji ostvaruju samo pravo na tuđu negu i pomoć koja iznosi 26.400 dinara mesečno, što je nedovoljno za negovanje teško bolesne dece, dok hranitelji mogu da ostvare i platu i staž.

Pravo na život

Na skupu je zatraženo da se zakoni i u ovoj oblasti usklade sa zakonodavstvom Evropske unije. -Tražimo takav zakon po kojem ćemo i mi da imamo pravo na život i pravo na parče hleba i pravo na svoje dostojanstvo, rekao je jedan od roditelja na skupu.

– Samo jedan lek koji ide na recept mene košta 3.800 dinara. A gde su zavoji i drugi potrošni materijal. Pelene su smanjili količinu na koju imamo pravo sa tri na jednu dnevno pa moramo da dokupljujemo.

Opširnije na Alo.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com