Društvo

ekaju u redovima da ne bi plaćali participaciju

Od sredine februara niška Filijala fonda za zdravstveno osiguranje izdala je 21.702 potvrde za oslobađanje od plaćanja participacije, od čega 14.716 ljudima koji žive na teritoriji Niša. Oni koji su u poslednjih mesec dana otišli u Fond po ovu potvrdu, morali su da pričekaju da bi došli na red.

“U sedištu Filijale za Nišavski okrug u Prijezdinoj br.1 nalazi se 10 šaltera koji rade sa strankama i svi šalteri u ovom periodu obavljaju poslove i na izdavanju UP-2 obrazaca, odnosno potvrda. Takođe rade i dva isturena šaltera. U opštini Medijana u prostorijama uslužnog centra Opštine radi od ponedeljka do petka, a istureni šalter u Opštini Pantelej radi sredom. Na šalter u uslužnom centru medijane službenik dnevno primi i 100 osiguranika ”, rekli su u RFZO.

Uslov za oslobađanje od participacije je da jednočlano domaćinstvo ima primanja manja od 28.943,20 dinara, a za višečlano ispod 22.264 po članu domaćinstva. Osiguranici koji ostavre pravo na potvrdu su oslobođeni plaćanja participacije, osim za lekovi sa lite lekaova A1 za koje se plaća procentualno učešće.

“Osiguranik može ostvariti pravo na korišćenje zdravstvene zaštite u punom iznosu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja za sebe i članove svoje porodice, podnošenjem zahteva matičnoj filijali uz odgovarajuće dokaze o prihodima”, dodaju u RFZO.

Prihodi se dokazuju podnošenjem potvrde poslodavca o visini isplaćene zarade, kopije dokumenta o isplaćenoj penziji ili potvrde isplatioca o visini ugovorene naknade. Za prihode od poljoprivrede i šumarstva, samostalnih delatnosti, kapitala, nepokretnosti i kapitalne dobiti potrebno je uverenje o visini prihoda na koji se plaća porez, izdato od nadležnog organa prema mestu prebivališta ili boravišta, odnosno prema mestu nepokretnosti ili obavljanja samostalne delatnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com