Društvo

Dan sećanja na stradale obeležila i Kopnena vojska

Pripadnici Kopnene vojske obeležili su sedamnaestu godišnjicu početka napada NATO na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Venci su položeni na Spomenik žrtvama NATO agresije u Kuršumlije i u Nišu kod Spomen kapele na Spomenik žrtvama NATO agresije.

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović uz delegaciju opštine Kuršumlija, delegacije udruženja oslobodilačkih ratova i porodice poginulih, položio je vence i cveće na Spomenik žrtvama u tom gradu. DSC 6244

Nakon polaganja venaca u centru Kuršumlije, usledio je obilazak kasarne „Toplički ustanak“, gde je tokom bombardovanja 24. marta 1999. godine, poginulo 11, a ranjeno 27 oficira, podoficira i vojnika. Polaganjem venaca na spomenik u kuršumlijskoj kasarni, delegacije su odale počast poginulim pripadnicima nekadašnje 3. Armije i 354. pešadijske brigade.

U svom obraćanju general Simović je po činu, imenu i prezimenu pomenuo svih 11 poginulih oficira, podoficira i vojnika.

“Ko god bio na vlasti u Srbiji, ove i svih godina za vek vekova, kakav god odnos svetskih sila, posebno zapadnih – bio prema našoj miloj Srbiji, nikada ne smemo ni pomisliti a kamoli zaboraviti imena i prezimena naših saboraca koji su dali živote za našu namučenu Srbiju“, rekao je general Simović okupljenima.

U Nišu delegacija Kopnene vojske na čelu za zastupnikom načelnika štaba Komande Kopnene vojske pukovnikom Vladetom Baltićem, prisustvovala je komemorativnom skupu i ceremoniji polaganja venaca kod Spomen kapele i Spomenik žrtvama NATO agresije.

DSC 0485

Dan sećanja na poginule u NATO agresiji obeležen je i u kasarni „Mija Stanimirović“ u niškom naselju Donji Komren, gde su delegacija Kopnene vojske na čelu sa komandantom Mešovite artiljerijske brigade pukovnikom Zvonkom Stojkovićem, porodice poginulih pripadnika Vojske, delegacije Kluba generala i admirala, Udruženja vojnih penzionera, Udruženja penzionisanih podoficira i Gradske organizacije rezervnih vojnih starešina, odale počast i položile vence na Spomen obeležje stradalim pripadnicima Vojske.

DSC 0407

Povodom Dana sećanja danas su u i drugim komandama i jedinicama Kopnene vojske održani komemorativni skupovi, a pripadnici Kopnene vojske položile su vence i cveće na spomen-obeležja širom Srbije.

DSC 6250

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com