Kultura

“Balkanski sveci” marširaju Nišvilom

Festival “Balkanski sveci”, međunarodno takmičenje duvačkih orkestara koji “džeziraju” balkansku muziku, održaće se od 11. do 14. avgusta. Festival je novi besplatni program Nišvila, a pobednik će pored novčane nagrade imati i čast da zatvori niški džez festival.

Zainteresovani orkestri mogu da pošalju prijave na mail info@nisville.com, uz osnovne podatke o orkestru i bar jednu fotografiju u većoj rezoluciji. Treba da pošalju i dva snimka (kao mp3 fajl ili link na youtube ili soundcloud), od kojih jedna pesma treba da bude obrada poznatog džez standarda “Kada sveci marširaju” (“When The Saints Go Marching In”), a druga tradicional sa ovih prostora.

Rok za prijavljivanje je 30. april kada se obeležava Svetski dan džeza. Orkestar koji bude najbolje ocenjen kada je reč o izvođenju džez tema imaće čast da zatvori glavni program Nišvila. Orkestar koji se najbolje predstavi u izvođenju tradicionalnih tema otvoriće program “Prijatelji Šabanu” na “River Stage-u”.

Prema rečima direktora Nišvila Ivana Blagojevića, počeci džeza vezani su upravo za tradiciju “marširajućih bendova” u New Orleansu, od kojih se onaj koji je predvodio legendarni trubač Badi Bolden smatra i prvim džez sastavom uopšte.

“Tradicionalni duvački orkestri sa ovih prostora su konceptualno slični tim prvim džez orkestrima, a s obzirom da Nišville od prvog izdanja insistira i na fuziji balkanske muzike i džeza – ovaj konkurs je samo logičan natavak podrške muzici Balkana. Uostalom, kada je reč o srpskim duvačkim orkestrima, već ima dosta primera da se ova muzika izdiže iznad nivoa “pučke zabave”, odnosno da je u umetničkom smislu dostigla najkvalitetnije projekte u “world music” žanru, odnosno, džeza i savremene improvizovane muzike”, kaže direktor Nišvila Ivan Blagojević.

O izboru bendova koji će nastupiti na “Balkan’s Saints” stejdžu odlučivaće žiri sastavljen od trubača različitih muzičkih žanrova. Predstavnik Niša biće poznati trubač, kompozitor i aranžer Maksut Maksutović, koji se tokom bogate karijera bavio i klasičnom i tradicionalnom i džez muzikom. On je autor aranžmana za muziku u filmu “Zona Zamfirova” i autor projekta “100 trubača Srbije”. Osim njega niški predstavnik je i profesor trube Marijan Cvetanović, ujedno i vodja džez sastava “Naissblue”.

Prateći segment ovog programa biće i izložba balkanskih brendova hrane, a izlagači će dobiti besplatne štandove i infrastrukturu.

“Ovaj segment Nišvila, osim podrške tradicionalnoj muzici Balkana da dostigne popularnost latino muzike, za cilj ima i da doprinese jačanju turističke ponude Niša i juga Srbije, odnosno privlačenju velikog broja turista, pogotovo iz Bugarske gde su “Balkanski sveci” neverovatno popularni poslednjih godina. To jeste i deo naše odgovornosti kao nosioca nagrade Turistučki cvet, kao najbolja manifestacija u promociji turizma Srbije u 2015. godini” dodaje Blagojević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com