Kultura

Nakon 114 godina ponovo u Sremskim Karlovcima i na Stražilovu

Nakon više od jedne decenije pauze od zadnje organizacije Festivala horske muzike, ove godine je pri kraju prve nedelje Velikog posta, obnovljen i uspešno održan Festival horske muzike pod nazivom “Kornelije”. Među šest takmičarskh horova, bila su i dva revijalna, iz Niša i Bijeljine.

Niška crkvena pevačka družina “Branko” odazvavši se pozivu ljubaznih domaćina, posetila je Sremske Karlovce, nekadašnji duhovni, nacionalni i kulturni centar srpskog naroda u ondašnjoj Habzburškoj monarhiji, a u Srpskoj Vojvodini. Ovo je nakon pauze od 114 godina druga poseta niškog crkvenog hora Sremskim Karlovicma.

Tokom jula meseca davne 1902. godine, za Petrovdan i Pavlovdan, ondašnja postavka Niške crkvene pevačke družine ”Branko” otputovala je vozom do Beograda, a iz srpske prestonice, parobrodom u ondašnje inostranstvo, u Austro-Ugarsku, posetivši Sremske Karlovce, Stražilovo i manastir Krušedol. Nakon 114 godina, današnja postavka Crkvenog hora ”Branko” bila je gost ovom festivalu sa novouspostavljenim takmičarskim karakterom učestvujući kao revijalni hor.

Prvi nastup niški crkveni hor imao je u subotu 19. marta u karlovačkoj Sabornoj crkvi posvećenoj Sv. Nikolaju sa 5 kompozicija duhovnog karaktera. Prvog festivalskog dana nakon takmičarskog dela, održan je prijem u Patrijaršijskom (letnjem) – Vladičanskom dvoru, gde je niški crkveni hor “Branko” izveo još 2 svetovne kompozicije.

Sutradan, u nedelju, Crkveni hor ”Branko” odgovarao na liturgiji u Sabornom hramu, a učestvovao je i u svečanoj litiji organizovanoj u čast dočeka moštiju svete majke Angeline (iz svete porodice Branković, porodice poslednjih srpskih despota), čije su svete mošti nakon 500 godina napustile manastir Krušedol i krenule u višemesečni obilazak svetinja i vernog naroda Eparhije sremske. Nakon svečanog dočeka i litije, članovi i vođstvo hora ”Branko” obišli su ovaj prelepi gradić podno Fruške Gore nadomak Dunava, nakon čega su se uspeli do poznatog brda i izletišta Stražilovo.

horbranko1

Na Stražilovu su Nišlije, pevači i uprava Crkvenog hora ”Branko” priredili pomen neumrlom srpskom pseniku Branku – Alekseju Radičeviću i ugledavši se na svoje prethodnike od pre 114 godina, načinili zajedničku fotografiju pred čuvenim spomenikom podignutim iznad groba ovog srpskog pesnika.

horbranko2

U nedelju naveče, u svečanoj dvorani čuvene karlovačke gimnazije, organizovana je svečana akademija koju je svojom besedom otvorio akademik Matija Bećković. Hor ”Branko” uzeo je učešće i izveo deset kompozicija duhovnog i svetovnog karaktera, burno pozdravljen ovacijama i gromoglasnim aplauzima, na nogama ustalih gostiju prepune svečane dvorane karlovačke gimnazije. Celokupnim nastupom i učešćem na ovom festivalu, pevači i dirigent Crkvenog hora ”Branko” opravdali su ukazano poverenje organizatora i selektora ovog festivala.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com