Društvo

as sa unukom Žaka Kustoa

Srbija ima jednu od najboljih nastavnica na svetu, koja putem savremenih tehnologija menja tradicionalne metode nastave. – Šta u školama trenutno rade nastavnici u Bugarskoj i Mađarskoj

Ana Živković predaje engleski jezik u Osnovnoj školi „Čegar” u Nišu. Iako škola ima 900 đaka, a samo dve učionice s internetom i polovne računare, ona je uspela da u prošloj godini bude proglašena jednim od 300 najboljih nastavnika na svetu. Svojim đacima je preko skajp učionice dovela Fabijana Kustoa, unuka čuvenog Žaka Kustoa, dok je boravio u podvodnoj laboratoriji tokom Misije 31, naučnika iz NASA Kenedi svemirskog centra, a đaci su virtuelno posetili i Nacionalni park Jeloustoun i učili o pingvinima iz Južne Amerike…

Za Anu nismo čuli u Srbiji – o prosveti se, kako i sama kaže, uglavnom piše u negativnom kontekstu – već na svetskom samitu „Majkrosofta” u Budimpešti o primeni modernih tehnologija u obrazovanju Educator Exchange 2016. Iako među nastavnicima iz 75 zemalja na ovogodišnjem 11. međunarodnom skupu na ovu temu nije bilo nikog iz Srbije, a „Politika” je bila jedini medij iz 24 zemlje Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza, Srbija je ipak predstavljena na najlepši način.

Jer, Ana Živković je na ovom samitu „prozvana” putem velikog ekrana kao primer jednog od najboljih edukatora na svetu za 2015. godinu, što je zvanje koje ova kompanija dodeljuje nastavnicima koji su inovativni, kreativni i menjaju sistem.

– Nastavnici nerado menjaju svoje navike i radije se drže tradicionalnih metoda nastave, što je razumljivo, jer je za uvođenje inovacija potrebno uložiti mnogo truda i slobodnog vremena, a nismo adekvatno nagrađeni za svoj rad. Međutim, uz seminare i praktičnu obuku sve više kolega počinje da koristi IKT u nastavi – priča za Politiku Ana Živković, koju smo kontaktirali po povratku u Srbiju.

Na pitanje da li ima otpora i među roditeljima, ona odgovara da je većina svesna koliko je važno da njihova deca budu pripremljena za budućnost kroz digitalnu pismenost i povezivanje znanja među predmetima.

– To je upravo ono što radim na časovima: kroz učešće u onlajn projektima povezujemo gradivo iz različitih predmeta sa učenjem engleskog jezika, a učenicima pružam mogućnost da preko skajpa vežbaju ono što su naučili kroz razgovor s vršnjacima iz inostranstva – priča Ana.

U Srbiji, nažalost, postoji samo jedna škola budućnosti – u Aleksinačkim Rudnicima, koja je otvorena zahvaljujući „Majkrosoftu” i Ministarstvu prosvete – koju smo takođe pre nepune dve godine imali priliku da obiđemo.

Jelena Ružičić, menadžer za razvoj obrazovnih programa „Majkrosofta” u Srbiji i Crnoj Gori kaže da u našoj zemlji ima 24.000 registrovanih korisnika Kreativne škole, odnosno nastavnika koji koriste bazu digitalnih priprema za čas. Takođe, više od 50.000 nastavnika u Srbiji bilo je uključeno u neku od aktivnosti programa „Partner u učenju”. Kad je reč o projektu u Aleksinačkim Rudnicima „jedan učenik, jedan računar”, ona kaže da će rezultati ovog pilot-projekta uskoro biti dostupni javnosti.

Opširnije na Politika Online

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com